Şeker-İş Sendikası Elbistan Şube Başkanı İsmail Şahin, 2011 yılında yapılan ve 4 fabrika ve bu fabrikalara ait arsaların portföy halinde satışının iptali için yaptıkları mücadele sonucunda fabrikaların satışının durdurulduğunu belirterek, “O zaman 4 fabrika 266 milyon dolara satılacaktı. Şimdi ise Özelleştirme Yüksek Kurulu Elbistan Şeker Fabrikasına ait 2 bin 140 dönüm araziyi imara açmaya onay verdi. Sadece bu arsa, daha fazla gelir demek oluyor. Demek ki önceki pazarlık, haraç-mezat yapılan bir satıştı. Yaptığımız mücadelemizde ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha gördük” dedi.

Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’ye ait; Elazığ, Malatya, Erzincan ve Elbistan şeker fabrikalarının arsaları ile birlikte bir bütün halinde portföy grubu olarak ‘Varlık Satışı’ ve ‘Pazarlık Usulü’ uygulanmak suretiyle özelleştirilmesi amacıyla 29 Kasım 2011 tarihinde yapılan nihai pazarlık görüşmesi yapıldığını ve 4 fabrikanın 266 milyon dolara alıcı bulduğunu anımsatan Şahin, yapılan mücadeleler sonucunda Özelleştirme Yüksek Kurulu, B Portföyünde yer alan fabrikaların satışına vize vermediğini kaydetti.

Aradan geçen süre içerisinde Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun fabrikaya ait sanayi alanı ile arsalarını ayrı ayrı değerlendirdiğini ve fabrikanın kullanım alanı dışında kalan arsalarını imara açmak amacıyla çalışma yaptığını dile getiren Şahin, İlave ve Revizyon Uygulama İmar Planının onayladığını ve geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlandığını söyledi.

SATIŞIN YANLIŞ OLDUĞUNU ANLATMIŞTIK
2011 yılında yapılan varlık satışı yöntemi ile özelleştirmenin yanlışlığını sendika olarak anlattıklarını ve bunun mücadelesini verdiklerini belirten Şahin, “Aradan geçen zaman bizim haklılığımızı bir kez daha gözler önüne serdi. 2011 yılında yapılan satışa onay çıksa idi, 4 fabrika ve 4 bin dönüme yakın değerli arazisi 266 milyon dolara birilerinin olacaktı. Geçtiğimiz günlerde Özelleştirme Yüksek Kurulu, Elbistan Şeker Fabrikası’na ait Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca 2 bin 140 dönümlük alan için hazırlanan İlave ve Revizyon Uygulama İmar Planını onayladı. Yani 2 bin 140 dönüm alanın imara açılması için gerekli çalışmalar yapıldı. Bundan sonraki süreci sendika olarak yakından takip edeceğiz. Ancak şu da bir gerçek ki, Elbistan’a ait 2 bin 140 dönümlük alandan elde edilecek gelir, 4 fabrika için verilen rakamdan daha yüksek olacaktır. Biz özelleştirmeye karşı olduğumuzu belirtirken, aynı zamanda fabrikaların değerli arsalarının da haraç-mezat birilerine peşkeş çekildiğini belirtmiştik. Yapılan son çalışmalar, bizim ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha gösterdi” dedi.

Fabrikaya ait arsanın nasıl değerlendirileceği konusunda henüz netlik kazanmış bir durumun olmadığını ifade eden Şahin, “Biz bu arsanın nasıl kullanılacağı konusunu da yakından takip edeceğiz. Arsanın satışı işçi arkadaşlarımız için ne getirir ne götürür bunun kritiğini yapacağız. Atacağımız adımları buna göre belirleyeceğiz. Şuanda fabrikanın çalışma alanı dışında kalan arsalar için nazım imar planı onaylanmış durumda. İmara açılıp açılmayacağı, yoksa ayrıca mı satılacağı konusu önümüzdeki günlerde netlik kazanacaktır. Bizde sendika olarak değerlendirmemizi yapıp, tavrımızı ortaya koyacağız” diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi