Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlikte, fiziksel aktiviteye dikkat çekmek için davul zurna eşliğinde 2 kilometre yürüyüş yapıldı.

Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü önünden başlayan yürüyüşte, ellerinde "sağlık için harekete geç', 'obezite ile mücadele ediyoruz' ve 'diyabetin farkında olun, farklı olun' yazılı pankartı taşıyan öğrenciler ve sağlık çalışanlarına, Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, AK Parti İlçe Başkanı İsmail Safi, MHP Afşin İlçe Başkanı Ersal Koç ve kamu görevlileri de eşlik etti. Yürüyüş, Afşin İlçe Gençlik Spor Müdürlüğü çim sahada son buldu.

Afşin İlçe Sağlık Müdürü Dr. Rukiye Hatip Soylu, burada yatığı konuşmada, hareketsizliğin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek, düzenli olarak yürüyüş günleri düzenleneceğini belirtti.

Türkiye'de hareketsiz yaşam oranının arttığına dikkat çeken Hatipsoylu, "Fiziksel aktivite, kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketmek için yaptığımız hareketler bütünüdür. Yapılan araştırmalar sonucunda ne yazık ki sedanter yaşam tarzı sürdürdüğünü görmekteyiz. Sağlıklı yaşam için fiziksel aktivite dolu bir hayatı hedefi koyduk. Çok büyük halk sağlığı sorunu olan hareketsizliğin önüne geçmek için ilçe sağlık müdürlüğü öncülüğünde düzenli yürüyüş günleri düzenleyeceğiz." dedi.

Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden birinin hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşması olduğunu aktaran Hatipsoylu, "Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı yaşamın ilk adımıdır. Fiziksel aktiviteler düzenli olarak yapılmalı ve yaşamın bir parçası haline getirilmelidir. Bakanlığımızca yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlıklı Yaşam araştırmasının ön sonuçlarımıza göre ülkemizdeki bireylerin yüzde 70'i sedanter bir yaşam sürmektedir. 6-11 yaş grubu çocuklarımızın bile yüzde 58'i düzenli fiziksel aktivite yapmamakla birlikte, televizyon, bilgisayar, internet, ev ödevi ders çalışma gibi gerekçelerle hareketsiz geçirilen ortalama süre 6 saati bulmakta.  Oysaki yaş gruplarına bakmaksızın 7'den 77'ye tüm insanların günlerinin belli bir bölümünü mutlaka fiziksel aktiviteye ayırması gerekir. " açıklamasında bulundu.

Hareketsiz yaşamanın kronik hastalıkları tetiklediğini belirten Hatipsoylu, şunları söyledi:

"Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için haftada 150 dakikalık orta şiddette bir egzersiz yetişkinler açısından yeterlidir. Hareketli yaşama sahip olan kişilerde kronik hastalıkların görülme olasılığı daha düşüktür. Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilincini oluşturma, iyi uygulamalara dikkat çekmek ve fiziksel aktivitenin önemine dikkat çekmek için sağlıklı yaşam yürüyüşü düzenledik. Her vatandaşımızı hareketli yaşama davet ediyorum."

Konuşmaların ardından, Afşin Eshab-ı Kehf Anadolu Lisesi halk oyunları ekibi tarafından folklor gösterisi yapıldı.

Etkinliğe, kamu ve kurum amirleri, sağlık çalışanları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Editör: Haber Merkezi