Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, 2017 yılı içerisinde KSÜ bünyesinde gerçekleştirilen faaliyetler ve gelişmelere ilişkin gazetecilere bilgiler vererek değerlendirmelerde bulundu.

Kahramanmaraş Ansiklopedisi, Kahramanmaraş’ın Kültürel Zenginliğini Geleceğe Taşıyor

Binlerce yıllık kültür birikimine sahip Kahramanmaraş’ın sahip olduğu değerleri geleceğe taşımayı amaçlayan Kahramanmaraş Ansiklopedisi çalışmaları hakkında bilgiler veren Rektör Deveci, böyle bir çalışmanın Türkiye’de ilk kez bir üniversitenin kendi imkânlarıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

Ksü, Sporda Başarıya Doymuyor

Üniversite yönetimi olarak son 3 yılda spora verilen desteği en üst seviyeye çıkardıklarını ifade eden Rektör Deveci, verilen destekler ve yoğun çalışmaların son bir yıllık süreçte önemli başarıları da beraberinde getirdiğinin altını çizdi.

Spora verilen desteğin üniversite imkânları doğrultusunda artarak devam edeceğini ifade eden Rektör Deveci, “Yönetime geldiğimiz ilk günden itibaren öğrenci odaklı projeleri destekledik. Öğrencilerimiz ve çalışma arkadaşlarımızın özverili çalışmaları sonucunda verilen emeklerin karşılığını almaya başladık. Bireysel ve takım sporlarında üniversitemiz, tarihinin en verimli dönemini geçirmektedir. Bizlere bu gururu yaşatan, bu sonuçların elde edilmesi için her kademede emek veren başta futbol antrenörümüz Bülent Okyaz hocamız olmak üzere bütün çalışanlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

“Dost ve kardeş ülkelerdeki hastanelerde bizleri türkçe konuşan doktorlar karşılayacak”

2016 yılı yatırım programına alınan ve 2017 yılında inşaatına başlanan KSÜ Tıp Fakültesi Morfoloji Binası hakkında basın mensuplarını bilgilendiren Rektör Deveci, hilal yıldız şeklinde tasarlanan ve yaklaşık 22 bin metrekare kapalı alana sahip olacak olan Morfoloji kompleksinin tamamlanmasının ardından Tıp Fakültesinde 120 olan öğrenci kontenjanını 400’e çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti. Kontenjanın, 200 yerli öğrencilerden ve 200 Orta Asya, Balkanlar, Orta Doğu ve Afrika gibi coğrafyalardan dost ve kardeş ülkelerin öğrencileriolarak planlandığını belirten Rektör Deveci, “Özellikle tıp eğitimi almak için Türkiye’ye ve üniversitemize gelecek olan yabancı öğrencilerin, mezun olduktan sonra ülkelerine dönüp aldıkları eğitimle üst seviyelere taşıyarak bizleri de temsil ederek kendi vatandaşlarına faydalı olmalarını amaçlıyoruz. İleride bir gün bu dost ve kardeş ülkelerdeki hastaneleri ziyaret ettiğimizde bizleri Türkçe konuşan doktorlar karşılayacak.” şeklinde konuştu.

Kahramanmaraş Tasarım Ve 3d Modelleme Merkezine 4 Milyon Avro Destek

Konuşmasında Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren kuyumculuk ve imalat sanayii sektörlerine önemli bir katma değer katacak olan ve inşaat çalışmaları büyük ölçüde tamamlanan Kahramanmaraş Tasarım ve 3D Modelleme Merkezine önemli bir yer veren Rektör Deveci, bugüne kadar Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı desteğiyle 1.7 milyon lira harcanan proje için Avrupa Birliğinden 4 milyon avro proje desteği alındığını söyledi.

Kahramanmaraş Tasarım ve 3D Modelleme Merkezinin yüzde 90 KSÜ, yüzde 5 Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ve yüzde 5 Kahramanmaraş Kuyumcular Odası ortaklığıyla yürütüleceğini ve projenin Türkiye çapında kabul gören 9 projeden biri olduğunu ifade eden Rektör Deveci, “AB’den alınan 4 milyon avroluk destekle Kahramanmaraş Tasarım ve 3D Modelleme Merkezinde, makine ve ekipman kapasitesi arttırılarak bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlamasını hedefliyoruz.” diye konuştu.

Rektör Deveci, projenin 23 Ocak 2018 Salı günü Ankara’da gerçekleştirilecek olan toplantıda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve AB yetkililerinin katılımlarıyla imzalanacağını söyledi.

Kahramanmaraş’ın Teknoloji Üssü: Teknokent

“Üniversitemiz, bilim ve teknoloji alanında dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmektedir.” diyen Rektör Deveci, “Kahramanmaraş TEKNOKENT Yönetici A.Ş. Kahramanmaraş’ın bilim ve teknoloji üssü olma yolunda büyük mesafeler kaydetmiştir. Teknokent’te 4 San-Tez, 4 Teknogirişim, 11 TÜBİTAK ve 5 KOSGEB projesi ile çalışmalar devam ediyor. Mevcut binasında kısıtlı fiziki imkânlara rağmen 30’u aşkın firmaya hizmet veren Teknokent, 6500 metrekare kapalı alana sahip yeni binasının mümkün olan en kısa sürede tamamlanmasıyla 61 yeni ofis ile hizmet sunabilecek. Binanın tamamlanmasıyla birlikte büyüyen Teknokent, Kahramanmaraş’a, üniversiteye ve bölgeye çok önemli yatırımlar kazandıracak.” diye konuştu.

ÜSKİM, Üniversite Ve Sanayi İşbirliğini İleri Seviyelere Taşıyor

KSÜ Üniversite-Sanayi-Kamu İşbirliği Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezinin (ÜSKİM) üniversite, sanayi ve kamu işbirliğini her geçen gün daha ileri seviyeye taşıdığını ifade eden Rektör Deveci, “Bölgenin en donanımlı cihaz ve laboratuvar alanına sahip olan ÜSKİM, yaptığı analizler ve anlaşmalarla büyümeye devam ediyor. ÜSKİM, laboratuvarıyla üniversite, kamu ve özel sektöre hizmet veriyor.” dedi.

ÜSKİM’in Türk Akreditasyon Kurumu tarafından 36 parametrede akredite olduğunu belirten Rektör Deveci, “ÜSKİM’in Baca Gazı Emisyon akreditasyonu ile birlikte üniversitemiz Türkiye’de bu akreditasyona sahip iki üniversiteden biri olmuştur. Bu yönüyle merkezimiz bölgede tektir. Baca gazı emisyon ölçümleri, üniversitemiz haricinde sadece Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde gerçekleştiriliyor.” ifadelerini kullandı.

3 Yılda Öğrenci Sayısı 15 Bin Arttı

Akademik alandaki gelişmelerin ve altyapı çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte son 3 yılda öğrenci sayısında önemli bir artış olduğunu dile getiren Rektör Deveci, 2014 yılı sonunda 27 bin olan öğrenci sayısının 2017 yılında 42 bin 38’e ulaştığını söyledi. Üniversitemizin uluslararası düzeyde tercih edilme oranının önemli bir artış gösterdiğini kaydeden Rektör Deveci, “2014 yılında üniversitemizde 223 yabancı öğrenci eğitim görürken, 2017 yılında 41 ülkeden 1710 öğrenciye eğitim veriyoruz. Bunun yanı sıra öğrenci değişim anlaşmalarında da önemli bir seviyeye ulaştık. Üniversitemizin Erasmus+ Öğrenci Programı kapsamında 29 ülkeden 53 üniversite ile anlaşması bulunuyor. Ayrıca üniversitemizin Mevlana Değişim Programı kapsamında 14 ülkeden 37 üniversiteyle anlaşması var. Yurtiçinde ise Farabi Değişim Programı kapsamında 84 üniversite ile anlaşma yapıldı.” şeklinde konuştu.

KSÜ Tıp Büyümeye Devam Ediyor

KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İsrafil Orhan da bölge hastanesi olma yolunda önemli gelişmeler kaydeden KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesinin güncel durumu ve yapılan yeniliklere ilişkin bilgiler verdi.

KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesinin, yüksek kalite standartlarını yakalamada da önemli bir eşiği aşarak Sağlık Bakanlığı Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanlığı tarafından yapılan kalite hizmet standartları değerlendirilmesinde 2016 yılında 100 puan üzerinden 94.17 puan aldığını hatırlatan Orhan, 2017 yılında ise 100 üzerinden 98 puana ulaştıklarını ifade etti.

KSÜ Tıp’ı bölgenin en güçlü sağlık kuruluşu yapma konusunda önemli bir ilerleme kat ettiklerini ifade eden Doç. Dr. İsrafil Orhan, üniversite hastaneleri içerisinde Sağlıkta Kalite Standartları kapsamında ilk akredite hastane olmayı ve uluslararası boyutta ise JSI belgesi almayı hedeflediklerini söyledi.

KSÜ Tıp’ta fiziki altyapı ve donanım eksikliğini büyük ölçüde tamamladıklarını belirten Orhan, son iki yılda toplam yatak kapasitesi 600’e, yeni açılan 50 yataklı yoğun bakım ünitesiyle toplam yoğun bakım yatak sayısı 160’a, yeni açılan 13 ameliyathane ile de toplam ameliyathane sayısının 25’e ulaştığını ifade etti.

Yeni kurulan Baş Dönmesi (vertigo) Araştırma Laboratuvarının bölgede tek olduğunun altını çizen Orhan, İşitme Testi Laboratuvarının ise en gelişmiş teknolojiye sahip olduğunu söyledi.

SGK ile yapılan anlaşma sonucunda daha önce sevkli olmaları durumunda üniversitemiz hastanesinde tedavi olabilen yeşil kartlı vatandaşlarımızın, artık sevksiz olarak hastanemizde sunulan sağlık imkânlarından yararlanabildiğini hatırlatan Başhekim Orhan, bütün polikliniklerde kullanılan donanım ve teçhizatın en son teknolojiye sahip ekipmanlarla değiştirilmesi için hastane imkânları ölçüsünde çaba sarf ettiklerini söyledi.

Editör: Haber Merkezi