Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK), doğal kaynaklardan maruz kalınan radyasyonun büyük bölümünü oluşturan radon gazının ev içi ölçüm değerlerini belirlemek amacıyla başlattığı proje, Afşin’de sonlandırılıyor.

 Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü, yaydığı radyasyonla insan sağlığını tehlikeye sokabilen radon gazının etkileri için Afşin genlinde çalışmaların tamamlandığını kaydetti.

Yaklaşık 2 ay önce Afşin’de merkez mahallelere yerleştirilen radon gazı ölçüm cihazı Beyceğiz Mahallesi ve Gaziosmanpaşa Mahallesi’nde toplanmaya başladı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) daha önceden belirlediği 50 eve dedektörleri yerleştirdiklerini ifade eden Afşin Toplum Sağlığı Teknisyeni Durdu Özden, yerleştirilen dedöktörlerin toplanmaya başladığını belirtti.

Özden, “Afşin’de radon gazı ölçüm cihazlarımızı yaklaşık 2 ay önce belirlenen adreslere yerleştirdik ve şuanda toplamaya başladık. Radon gazı ölçüm cihazlarını yerleştirdiğimiz yerlerde dedektörler iki ay boyunca radon seviyesini ölçü. Ölçüm yapılan bu dedektörler, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na (TAEK) gönderilecek. Çalışma ile TAEK tarafından bir risk hartası çıkarılması, riske göre de radonla mücadele konusunda bir strateji belirlenmesi hedefleniyor. Radon dedektörleri, evlerde en fazla zaman geçirilen oturma odası ve yatak odasındaki yüksek bir yere, kurumun görevlendirdiği kişiler tarafından yerleştirildi. Yerleştirilen dedektörler radon gazının yaydığı ışınları topluyor. Cihaz, hiç oynatılmadan bizler alana kadar bekletildi. Ölçümler sonunda TAEK tarafından incelenecek olan cihazlarda radon gazının tespit edildiği bölgelerde acil önlemler alınacak. Radon gazının yüksek olduğu tespit edilen evlerin zemin de özel bir malzemeyle kaplanacak. Mevcut binalarda ise, toprakla temas eden çatlak veya su sızıntıları varsa, bina onarıma alınacak. Vatandaşlarımıza duyarlı davrandıkları için teşekkür ederiz. “dedi.

Editör: Haber Merkezi