Başkan Akpınar, fabrika yetkilileri ile yaptığı görüşmenin ardından polar oranının belirlendiği laboratuar ve diğer otomasyon sisteminin sorunsuz bir şekilde çalıştığını belirterek, "Mevsimsel özelliklere bağlı olarak önümüzdeki günlerde polar oranının artacağını düşünüyoruz" dedi.
Türkiye'deki pancar üreticilerine ödemeleri, fabrikaya teslim ettikleri pancarın polar oranına göre yapılıyor. Polar oranındaki 1-2 puanlık düşüş, çiftçinin eline geçecek para miktarını çok ciddi oranda etkiliyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklıkla birlikte Elbistan ve Afşin bölgesinde üretilen pancardaki polar oranı ortalamanın altına düşmüş; çiftçi de ekonomik yönden büyük sıkıntı yaşamıştı. Bu yıl yağışların yeterli olmasına rağmen çiftçinin teslim ettiği pancarın polar oranının da düşük çıktığı yönündeki şikâyetler üzerine Elbistan Şeker Fabrikası'na gelen Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar, konuyla ilgili olarak bir dizi incelemelerde bulundu.

İlk olarak Şeker Fabrikası Müdürü Abit Kılıç ve diğer yetkili personelle görüşen Akpınar, daha sonra polar analizinin yapıldığı laboratuarda incelemelerde bulundu. Polar analizinin başından sonuna kadar yapılışını izleyen Akpınar, buradaki görevlilerden de bilgi aldı.

Çiftçilerin, polar düşüklüğünün analiz laboratuarında ve analiz yönteminde yaşanan sorundan kaynaklandığı yönündeki endişelerini giderme adına bu incelemeleri yaptığını belirten Başkan Akpınar, sistemde aksama olmadığına işaret etti.

Polar oranının pancar çiftçisinin alacağı ödemenin ana belirleyicisi olduğuna dikkat çeken Başkan Akpınar, "Polar oranı, çiftçimiz açısından hayati öneme sahip. Polar oranının yüksekliğine bağlı olarak kilogram başına verilen bedel artıyor veya düşüyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık nedeniyle polar oranı ortalamanın altında kaldı. Çiftçimiz büyük kayba uğradı. Bu yıl da sezon başladı. Ama polar oranları yine düşük çıktı. Biz de çiftçilerimizin isteği üzerine Elbistan Şeker Fabrikası'na geldik. Fabrikadaki polar laboratuarını gezdik. Döküm alanlarını ve alım konusunu görüştük. Laboratuarda en ufak bir eksiklik yok" dedi.

Polar oranının artmasında en büyük etkenin gece-gündüz arasındaki sıcaklık farkındaki değişim olduğuna işaret eden Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar, "Şuanda erken olduğunu düşünüyoruz. Hava, pancarın şeker oranını arttıracak şekilde değişmedi. 10-15 gün sonra şeker oranının yükseleceğini düşünüyorum. Pancarda şuanda 12-14 oranında bir polar çıkıyor. Bu da bölge ortalamasının altında. Şuanda laboratuarda fabrikanın yetkili memurlarının gözetiminde hizmet alımı yoluyla istihdam edilen personel çalışıyor. En ufak bir aksaklık yok. Çalışmalar rutin olarak devam ediyor" şeklinde konuştu.

Akpınar, çiftçilerin bu konudaki şikâyet ve taleplerinin sezon süresince takipçisi olacaklarını da sözlerine ekledi. 
Editör: Haber Merkezi