Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, “Afşin-Elbistan Linyitleri Kömür işletmesine bağlı çalışan 115 taşeron işçi, sözleşmelerinin bitimine daha 17 ay varken işten çıkartıldı. Kışın ortasında ortada bırakılan işçilerin ve ailelerinin mağduriyetinin giderilmesi gerek.” dedi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması için sorduğu soru önergesinde CHP Kahramanmaraş Milletvekili Öztunç, şu ifadelere yer verdi:

“Afşin Elbistan A Termik Santrali ve AEL İşletme Müdürlüğünün devri ile ilgili Çelikler A.Ş ile yapılan sözleşmede, “santral ve kömür sahalarında çalışan taşeron personeli mevcut sözleşmeleri kapsamında sözleşme tarihinin bitimine kadar çalışmaya devam edecek olup, sözleşme tarihinin bitiminde ise aynı personeller ile çalışmaya devam edip etmemek tamamen Çelikler A.Ş’nin sorumluluğundadır” denilmesine rağmen, 115 işçi sözleşmelerinin bitimine 17 ay kala 31 Ocak 2019 tarihi itibariyle işten çıkarılmıştır.

Buna istinaden;  Yaklaşık 15 yıldır bu işletmede çalışan 115 işçi hangi gerekçe ile işten çıkarılmıştır? İşçilerin iş akitlerinin bitimine 17 ay kala işten çıkarılması, santralin devir sözleşmesine aykırı bir durum değil midir? Sözleşmeye neden riayet edilmemiştir? Bakanlık olarak, bu işçilerin haklarının gaspı karşısında hangi tedbirleri almayı düşünüyorsunuz?

Çelikler AŞ’nin devir sözleşmesine aykırı davrandığı bu durum karşısında,  söz konusu firmaya herhangi bir yaptırım uygulayacak mısınız?

Devir sürecinde hiçbir çalışanın mağdur edilmeyeceği yönündeki sözlerinizin arkasında duracak mısınız?”

Editör: Haber Merkezi