Özel Feyzan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla bir etkinlik düzenledi.

Özel Feyzan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde gerçekleşen etkinlikte, velilere bilgilendirmelerde bulunuldu.

Düzenlenen etkinlikteki amacın velileri bir araya getirerek erken eğitime başlayan ve geç eğitime başlayan çocuklar arasında ki farkın gözlemlenmesi olduğunu belirten Afşin Özel Feyzan Eğitim Merkezi Özel Alan Öğretmeni Yunus Emre Sakar, otizmli çocuğun yaşam boyu devam eden sosyal etkileşim, iletişim ve davranışsal değişikliklerle karakterize nörogelişimsel bir bozukluk olduğunu kaydetti.

Sakar, “2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 2 Nisan tüm dünyada “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak kabul edilmiştir. Bu sayede otizm ile ilgili farkındalığı arttırıp, erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Otizm, ilk kez 1943'te Leo Kanner tarafından tanımlanan, yaşamın ilk 3 yılı içinde ortaya çıkan, yaşam boyu devam eden sosyal etkileşim, iletişim ve davranışsal değişikliklerle karakterize nörogelişimsel bir bozukluktur. Kız çocuklarına göre erkek çocuklarında 4 kat daha fazla görülmektedir. Otizm başkalarına açıklaması zor bir durumdur. Çünkü otizmli çocuk sıradan durumlara son derece farklı tepkiler vermekle birlikte çoğu zaman normallerin deyimiyle “normal “ görünür. Öfke nöbetleri, dönen nesnelere fazla ilgi, dokunmaktan hoşlanmamak gibi belirtilerden bahsetmek istemiyorum sizlere. Bu çocukları, bu bireyleri ve aileleri anlamak için biraz bu pencereden bakmaya çalışalım. Mesela otizmli bireylerin kardeşlerinin hayatlarında başa çıkılması zor güçlüklerden bahsedelim kendileri küçük olsa dahi koruyup kollamak gibi bazı sorumluluklarının olmasından.  Anne babalara bakalım biraz da çoğu kabullenme evresine dahi ulaşamayıp sırf çevrede yeterli bilincin oluşmamasından bu durumun “kendilerinden kaynaklı olduğunu” düşünmekte dış dünyadan kendilerini ve ailelerini soyutlamaya kadar gitmekte. Bu kadar normal insanın bilmediği bir şey daha var ki yapılan araştırmalara göre günümüzde her 20 dakikada 1 çocuk otizm tanısı alıyor. Yani bu dışarıdan baktığımız otizm gün geçtikçe yaygınlaşıyor. 1985 yılında her 2 bin 500 çocuktan 1’i otizm tanısı alırken şimdi her 68 çocuktan 1’i bu tanıyı almakta ve aileler otizmle tanışmakta. “ifadelerini kullandı.

Otizmin nedeni tam olarak bilinmediğini söyleyen Sakar, tarihte çok değerli isimler arasında da otizm rahatsızlığına sahip kişilerin olduğunu söyledi.

Sakar, “Mesela Franz Kafka, modern dünya edebiyatının en özgün yazarlarından biridir. “Dönüşüm” adlı eseriyle edebiyat tarihine eşsiz bir eser bırakmıştır. Alman asıllı, kuantum fiziğin büyük ismi Einstein, Nobel Fizik Ödülü sahibidir. Bunun gibi birçok ünlünün otizm hastası olduğu kabul edilmekte. Bizler umudumuzu kaybetmeyip onları hayata kazandırmaya çalışıyoruz ve her geçen gün daha özenle onları kazanmaya çalışıyoruz. “ dedi.

Bilgilendirme eğitimin ardından Özel Feyzan Eğitim Merkezi öğrencileri pasta keserek doyasıya vakit geçirdi.

Editör: Haber Merkezi