Özel Feyzan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi,  21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla etkinlik düzenledi.

Özel Feyzan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde gerçekleşen etkinlikte, down sendromlu çocuklar asker üniforması ile çizgi film karakterlerine ait kostümler giyerek doyasıya eğlendi.

Düzenlenen etkinlikteki amacın velileri bir araya getirerek erken eğitime başlayan ve geç eğitime başlayan çocuklar arasında ki farkın gözlemlenmesi olduğunu belirten Afşin Özel Feyzan Eğitim Merkezi Müdiresi Güneş Söyler, Down Sendromunun genetik bir farklılık olduğunu kaydetti.

Söyler, “21 Mart Dünya Down Sendromlular Günü Etkinliğimize hepiniz hoş geldiniz. Bu sene özellikle okulda kutlayarak velilerimizle ve öğrencilerimizle iç içe olmak istedim. Programımızın amacı bölüm bölüm okulumuza geldiğiniz için hepiniz birbirinizi görmüyorsunuz. Çocukların tamamını görerek gelişimlerini gözlemlemeniz. Özellikle küçük yaşta ki öğrencilerimizin büyük yaştaki öğrencilerimizin gelişimlerini görmelerini istiyoruz. Erken eğitime başlayan ve geç eğitime başlayan çocuklar arasında nasıl farklar var. Çocuklar birbirlerinden ne kadar farklılar, neler yapabiliyorlar, bu süreçte kim ne yapmış. Çünkü her zaman Down Sendromuyla karşılaşmıyoruz. Başımıza geldikten sonra da ne yapacağız diye büyük bir bocalama dönemi geçiriyoruz. Yeni başlayan velilerimde bu var. Biz hep şunu söylüyoruz. Down Sendromu genetik bir farklılık, kaç rengimizin, göz rengimizin farklı olması gibi. Ne bir hastalık nede korktuğumuz gibi bir durum yok. Eğitim aldıkları sürece özellikle erken eğitime başladıkları sürece okula devam edebilirler akranlarıyla eğitim alabilirler ve kendi ihtiyaçlarını kendileri karşılayabilecekler.Bu süreçte önemli olan durumu kabullenmek ve paniklememek. Ve çocuğunuzu farklı görmemek. Bağışıklık sistemleri zayıf ama siz ne kadar sakınırsanız bağışıklık sistemleri o şekilde gelişmeyecek ve sürekli hastalanacaklar. Bizlerde sizlerde elimizden gelen her şeyi yapacağız.” Açıklamasında bulundu.

Kromozomlar hakkında bilgi veren Özel Eğitim Alan Öğretmeni Kübra Aytaç, "Sağlıklı bir insanın vücudunda ki her hücrede 46 tane kromozom var. Yani 23 tane anneden alıyoruz. 23 tane babadan alıyoruz. 46 kromozom sonucunda bizin annemizin ve babamızın bizi dış görünüşümüz, göz rengimiz, saçların dökülmesinden tutunda boyumuza kadar birçok karakterize eden kromozom dizisinden meydana geliyoruz. Downsendromlu bebeklerinde hücrelerinde 47 kromozom oluyor. Fazladan bulunan kromozom vücut kromozomlarının yanında bulunuyor. 35 yaşından sonra doğum yapan kadınların çocuklarında görülme olasılığı daha yüksek. " diye aktardı.

Bilgilendirme eğitimin ardından Özel Feyzan Eğitim Merkezi öğrencilerinin hazırlamış oldukları ürünlere yönelik velilere çekiliş yapıldı. Etkinlikte çocuklar pasta keserek doyasıya vakit geçirdi.

Editör: Haber Merkezi