Afşin Kaymakamı Ahmet Can Pınar, Ceyhan Nehri’nin yükselmesi sonucu risk altında olan evlerin boşaltılarak, gerekli önlemlerin alındığını belirtti.

Kar sularının erimesi sonucu Ceyhan Nehri’nin debisinin yükseldiğini ifade eden Afşin Kaymakamı Ahmet Can Pınar, “Ortaklı Mahallesi’nin Ceyhan Nehir yatağına yakın kısımdaki 10 tane evden 40’a yakın vatandaş ve 40 kadar büyükbaş hayvan sorunsuz bir şekilde tahliye edilmiştir.” dedi.

Ortaklı Mahallesinden yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Kaymakam Pınar, “14.03.2020 tarihinde bölgemizde yaşanan yoğun yağmur yağışı ve kar sularının erimesi neticesinde Afşin İlçemizden geçen Ceyhan Nehri’nde su seviyesi bir miktar yükseldi. Ortaklı kırsal mahallesinde su baskını riski olduğuna dair alınan ihbarlar neticesinde,  Kahramanmaraş Afet Müdahale Planı kapsamında, Valimiz Vahdettin Özkan tarafından ilgili birimler seferber edilmiş,  Kaymakamlığımız başta olmak üzere, DSİ Şube Müdürlüğü, İlçe Jandarma Komutanlığı, Afşin Belediyesi ve diğer ilgili kurumlar ile birlikte hemen Ortaklı mahallesine hareket etti. Su seviyesinin gece saatlerinde bir miktar daha yükselebileceği ihtimaline binaen tedbir amaçlı olarak Ortaklı Mahallesi’nin Ceyhan Nehir yatağına yakın kısımdaki 10 tane evden 40’a yakın vatandaş ve 40 kadar büyükbaş hayvan sorunsuz bir şekilde tahliye edildi.

Tahliye edilen vatandaşlara geçici barınma için yer teklif edilmiş ancak; Tahliye edilen vatandaşların aynı köydeki akrabalarında kalacak yerleri olduğunu beyan etmeleri ve köyden ayrılmak istememeleri üzerine geçici barınma için yapılan hazırlıklar askıya alın. Aynı gün İlçe Jandarma Komutanlığımızdan bir unsur ve DSİ yetkililerinden oluşan bir ekip su seviyesini takip etmek amacıyla Ortaklı mahallesinde nöbet tuttu.

Saatlik yapılan ölçümlerde su seviyesinin kademeli olarak düşüş gösterdiği yerinde tespit edildiği için tedbir amaçlı tahliye edilen vatandaşlarımız tekrar evlerine döndü.” açıklamasında bulundu.

Yapılan incelemelerde Ceyhan Nehir yatağına yakın kısımdaki evlerde uzun vadede su baskını riski olduğunu belirten Pınar, “AFAD, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Afşin Belediyesi, Defterdarlık, Afşin İlçe Tarım Müdürlüğü ve diğer ilgili kurum yetkililerinden oluşan uzman kişiler Ortaklı Mahallesi’nde inceleme yapmışlardır. Yapılan incelemede vatandaşların evlerinin oturulabilecek durumda olduğu ancak uzun vadede su baskını riski yaşanan evlerin buradan taşınması gerektiği kanaati oluştu.  Yine aynı gün DSİ Şube Müdürlüğü öncülünde DSİ’ye ait 1 adet paletli ekskavatör, 2 adet kamyon, Karayolları Şube Müdürlüğü’nden 1 adet lastikli Loder, Afşin Belediyesinden 1 adet kepçe ve yeteri kadar operatör ve teknik personel ilerleyen günlerde olası su basını riskini azaltmak ve tahliye işlemlerinde vatandaşa zaman kazandırmak için gerekli çalışmaları yapmaktadır. Mevcut durumda herhangi bir mal ve can kaybı söz konusu değildir. Alınan tedbirler ve yapılan çalışmalar tamamen tedbir amaçlıdır.” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi