Türkiye’nin birçok ilinde meydana gelen orman yangınlarına ilişkin açıklama yapan Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç, “Yangınların hepsi küçük bir kıvılcımdan başlıyor. O yüzden vatandaşlarımızın özellikle bu sıcak havalarda son derece duyarlı olması lazım” dedi.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç, Türkiye’nin tek gündemi haline gelen yangınlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Konuşmasında vatandaşları orman yangınına sebep olabilecek hiçbir uygulama ve faaliyette bulunmamaları konusunda uyaran Koç, “En riskli zamanlardayız. Zaten ülke çapındaki yangınlardan da anlaşılıyor. Vatandaşlarımızın en ufacık duman gördüklerinde dahi hemen 112’yi ya da 177’yi arayıp yangının yerini bize iyice tarif etmeleri lazım ki biz de hızlı müdahale edelim” dedi. Ayrıca Koç, orman yangınları hakkında sosyal medyada yayılan yanlış ve spekülatif bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini belirterek, sadece resmi ve yetkili makamlar tarafından yapılan açıklamaların dikkate alınması hususunda uyarıda bulundu.

“YANGINLARIN ÇIKIŞ SEBEBİ YÜZDE 90 CİVARINDA İNSAN KAYNAKLI”

Meydana gelen yangınların yaklaşık yüzde 90’ının insan kaynaklı olduğuna dikkat çeken Müdür Koç, şunları söyledi: “Şu anda birçok ilimizde yangınlar devam ediyor. Tabii ki yangın çıkması bizim gibi Akdeniz iklim kuşağında olan ülkelerde doğal ama istatistiklere baktığımızda da yangınların çıkış sebebi yüzde 90 civarında insan kaynaklı oluyor. Bir vatandaşımız bilerek veya bilmeyerek örneğin sigara izmaritini dahi attığında uygun bir ortama düştüğünde orman yangınına sebep oluyor. Malumunuz bu büyük yangınların hepsi küçük bir kıvılcımdan başlıyor. O yüzden vatandaşlarımızın son derece duyarlı olması lazım, özellikle bu sıcak havalarda. Şu 10-15 gün zarfında aşırı sıcaklar gözüküyor. Rüzgârın da etkisiyle yangının büyüme ve hızlanma ihtimali çok yüksek, kontrol altına alınma durumu da zor. Hem maddi kayıplara sebep oluyor hem de maalesef ciğerlerimiz yanıyor, ormanlarımız yok oluyor, birçok vatandaşımız da zarar görüyor. O yüzden insanlarımızın özellikle dikkat etmesi lazım.
 

Şu anda bilimsel olarak ta anız yakmanın zararlı olduğunu herkes biliyor ama hala vatandaşımız anız yakıyor. Anızdan da ormanımıza sıçrayan yangınlarımız oldu, Pazarcık ilçemizde özellikle onları da söndürdük. O yüzden vatandaşlarımızın bu durumda orman yangınına sebep olacak hiçbir uygulamada, faaliyette bulunmaması lazım. Piknik yapmaması, ateş yakmaması, ormanda herhangi bir temizlik veya bahçe temizliğidir, çay yapmak için ateş yakmadır falan bunlar çok riskli şu anda. En riskli zamanlardayız. Zaten ülke çapındaki yangınlardan da anlaşılıyor. Vatandaşlarımızın en ufacık duman gördüklerinde dahi hemen 112’yi ya da 177’yi arayıp yangının yerini bize iyice tarif etmeleri lazım ki biz de hızlı müdahale edelim. Bu da çok önemli. Vatandaşlarımızdan bu noktada biraz daha hassasiyet bekliyoruz.”

 

Editör: Haber Merkezi