TSM Müdürü Aysan:
“Organ bağışına önem verelim”
Afşin Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Muhammet Aysan, organ bağışının öneminde değinerek, vatandaşların bu konuya duyarlı olması gerektiğini kaydetti.
Afşin Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Muhammet Aysan, yaptığı açıklamada, “Bazı hastalıkların tedavisi yalnız organ veya doku nakli ile mümkün olup, bu durum, tümdünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık problemleri arasında yer almaktadır ve hayatlarının devamı sadece organ nakline bağlı olan hastaların sayısı gün geçtikçe artmaktadır.” dedi.
 
Organ bağışının ülkemizde az olduğunu hatırlatan Aysan, “Ülkemizde yeterli sayıda organ ve doku nakli merkezi ve bu konuda deneyimli bilim adamları olduğu halde, yapılan organ nakli sayıları yetersiz kalmaktadır. Bunun en önemli nedeni, halkımızda organ bağışı bilincinin gelişmemiş olması ve organ bağışlarının gelişmiş ülkelere göre çok düşük olmasıdır. Bunda inanç konusu önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple kadavra verici sayısının artırılmasının, ülkemizde organ naklinin yeterli seviyeye gelmesi için şart olduğu bilim adamlarımızca önemle vurgulanmaktadır.” şeklinde konuştu.
Aysan konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Kadavradan organ bağışı; ölümden sonra organlarının başka bir insan için kullanılmasına izin vermek anlamına gelmektedir. Ancak her ölünün organları nakil için kullanılmaz. Kişi yalnızca yoğun bakım servislerinde, " BEYİN ÖLÜMÜ" ile ölmüşse organları kullanılabilmektedir.
Ülkemizde kalp, akciğer, böbrek, karaciğer, pankreas, ince barsak gibi organların ve kalp kapağı, gözün kornea tabakası, kemik iliği gibi dokuların nakli yapılabilmektedir.
Organlar nakil cerrahisinde uzmanlaşmış ekipler tarafından, ameliyathane ortamında alınmakta ve ceset bütünlüğünde hiçbir bozulma olmamakta, sadece ameliyat dikiş izi bulunmaktadır. Yani organ ve dokuları alınan cesette hiçbir parçalanma yada şekil bozukluğu oluşmaz. Afşin toplum Sağlığı Merkezi olarak ilçemizde organ bağışı ile ilgili farkındalık oluşturmak ve siz değerli halkımızın sağlığa verdiği önemi bilerek sizlerden bir konuda bilinçli davranmanızı istiyoruz. Destek vermek ve bilgi edinmek için Toplum Sağlığı Merkezimize ve Aile Sağlığı Merkezlerimize davet ediyoruz. Halkımızı " Bir organ Bir hayat" sloganıyla organ bağışına destek vermesini bekliyoruz.”
 
Editör: Haber Merkezi