Afşin Toplum Sağlığı Merkezi tarafından 69. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası nedeniyle okullarda Verem hastalığı konusunda öğrencilere eğitim verildi.

Afşin’de, verem hastalığı ile ilgili vatandaşların bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı toplumun dikkatinin çekilmesi amacıyla Afşin Toplum Sağlığı Merkezi tarafından çeşitli etkinlikler düzenledi.

Eshab-ı Kehf Anadolu Lisesi ve Zümrüt Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Afşin Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Rümeyza Hilal Datlı, öğrencilere verem hastalığını anlattı.

03-09 Ocak 2016 tarihleri arasında tüm yurtta "69. Verem  Eğitim ve Propaganda Haftası"nın gerçekleştirildiğini belirten Afşin TSM Başkanı Datlı, dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin verem mikrobuyla enfekte olduğuna işaret etti.

Verem hava yoluyla bulaşan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyleyen TSM Başkanı Datlı, okullarda verdiği seminerlerde öğrencilere şu bilgileri aktardı;

"Verem hastalığı sanılanın aksine öldürücü olmayan, düzenli tedavi alındığında gayet başarılı sonuçların alındığı bir hastalıktır. Hastalık kendisini uzun süren öksürük, ateş, gece terlemesi, kilo kaybı, iştahsızlık, nefes darlığı gibi belirtilerle göstermektedir. Bu gibi belirtileri olan her hasta Verem Savaş Dispanserimize başvurduğunda kendisine gerekli tanı konulmakta, uygun tedavi ve takibi ücretsiz yapılmaktadır.  Verem solunum yolu ile akciğerlere giren verem mikrobunun yol açtığı bulaşıcı bir hastalıktır. Dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon kişi verem hastalığına yakalanmaktadır.  Zengin, fakir genç, yaşlı herkeste hastalık yapabilir. Verem tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Ancak uzun süren tedavi gerektirir. İlaçların bir gün bile aksatılmaması önemlidir. İlaçlarını düzenli kullanan hastalar, kendileri iyileştikleri gibi, veremi yakın çevrelerindeki kişilere bulaştırma riskleri de yok olur"

“Toplumu veremden korumanın en etkili yolu verem hastalarının erken teşhisi ve başarılı tedavisidir. Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu bir kağıt mendille kapatınız. Kağıt mendiliniz yoksa ellerinize değil kolunuzun iç kısmına öksürün veya hapşırın. Verem hastalığının belirtilerini hissettiğinizde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir. Kişi hastalandığında düzenli ilaç kullanımı ile veremi durdurabilir ve sevdiklerinize bulaşmasını önleyebilirsiniz. Verem tedavisinde kullanılan tüm ilaçlar ücretsizdir”

Datlı son olarak, Verem Eğitim ve Propaganda Haftası etkinlikleri çerçevesinde Afşin TSM’de halkın bilinçlenmesini sağlamak ve farkındalık oluşturmak amacıyla stant açıldığını sözlerine ekledi.




 

Editör: Haber Merkezi