Afşin Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) ve Afşin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okullarda başlatılan 8-14 yaş arası çocuklara yönelik olarak böbrek sağlığı taraması devam ediyor.

Afşin Toplum Sağlığı Merkezi tarafından Atatürk Ortaokulunda eğitim gören öğrencileri böbrek taramasından geçirdi.

Afşin Toplum Sağlığı Merkezinde görev yapan doktorlar tarafından tek tek muayene edilen, tansiyonları ölçülen ve yöneltilen sorular ile öğrencilerde böbrek rahatsızlığı olup olmadığı belirlenmeye çalışılırken, yapılan tetkikler sonucunda herhangi bir bulguya rastlanan öğrencilerin ailelerine bilgi verilerek, hastaneye yönlendirildi.

Böbrek hastalıklarına dikkat çekmek ve toplumu bilinçlendirmek amacı ile Afşin Toplum Sağlığı Merkezi Kronik Hastalıklar ve Yaşlı Sağlığı Birimi tarafından destek verilen çalışma Atatürk Ortaokulunda devam etti.

Erken tanının çok önemli olduğuna değinen Kronik Hastalıklar ve Yaşlı Sağlığı Birimi Sorumlusu Dr. Bekir Eken,  uygulamada öğrenciler böbrek rahatsızlığı olup olmadığı belirlenmeye çalışıldığını ve yapılan tetkikler sonucunda herhangi bir bulguya rastlanan öğrencilerin ailelerine bilgi verilerek, hastaneye yönlendirildiğini söyledi.

İlk ve ortaokul çağında yapılacak basit tetkikler ile ileride yaşanabilecek birçok sağlık sorununun önüne geçilebileceğini ifade eden Eken, “Atatürk Ortaokulu 5.6.7. ve 8. sınıf öğrencilerine Böbrek sağlığı taraması kapsamında toplam da 498 öğrenciye böbrek sağlığı taraması yapıldı. Okullarmızda yapılan taramalarla böbrek hastası sayısının büyük bir oranda düşeceğine inanıyorum. Bu tetkikler, ileride yaşanabilecek sağlık sorunlarının önüne geçilebilmesi açısından son derece önemli. Bir hastalık ne kadar erken teşhis edilirse tedavisi de o kadar kolay olmaktadır. Bu şekilde yeni nesillerimizin daha sağlıklı bir şekilde hayatlarını sürdürmesini amaçlıyoruz" açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi