Merkezi Pazarcık ilçesinde bulunan Çetin Atmalıoğlu İnşaat Orman Ürünleri Gıda Akaryakıt Madencilik Dayanıklı Tüketim Malları San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından, çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruda bulunulurken, 240 dekarlık alanda yapılacak olan madencilik faaliyeti ile toplam 432 bin tonluk rezervin 15 yıl süreyle işletilmesi planlanıyor.
Yer altı galeri ve yer üstü sıyırma yöntemiyle madencilik faaliyeti yapacak olan şirket, özellikle sondaj sektöründe sıklıkla kullanılan barit madeni çıkaracak.

Nurhak İlçesi, Biçin Mahallesi Mevkii sınırları içerisinde toplam 131,35 hektarlık arama ruhsat nolu sahanın 24,05 hektarlık kısmında sürecek olan çalışma ile yıllık 30 bin ton barit madeni üretilmesi hedefleniyor. 

Barit madeni:

Barit (BaSO4) baryum sülfattan oluşan bir mineraldir. Genellikle beyaz ya da renksizdir. Bazen de sarı ve gri olabilir. Baryumun ana kaynağıdır. Işıma yapan şekline bazen Bologna Taşı da denir. Genellikle kurşun, bakır, çinko, gümüş, demir ve nikel cevherleri arasında kalsit, kuvars, flüorit, dolomit ve sideritle birlikte bulunan bir baryum minerali Baritin de denir. Bazen yumru, bazen de kumtaşları içinde, "çöl gülleri" denen ve güle benzer parçalar hâlinde bulunur. Renksiz ya da beyazın sarı, kahverengi, mavi, yeşil ya da kırmızıya çalan tonlarında çeşitleri vardır. Barit ismi Yunanca βαρύς (ağır) sözcüğünden türetilmiştir. Ağır spat adı ile anılmıştır. Mohs sertliği 3 Kırılma indeksi 1,63 Özgül ağırlığı 4,3-5 Kristal yapısı ortorombiktir.

Öğütülmüş baritin en önemli kullanım alanı sondaj sektörüdür Dünya barit üretiminin % 85-90′ı bu sektörde kullanılmaktadır Baritin yoğunluğunun yüksek olması, aşındırıcılığının düşük olması, yüksek basınç ve ısıya karşı stabil olması, manyetik özelliğinin olmaması, çeşitli kaynaklardan kolay ve uygun maliyetle elde edilebilmesi sondaj sektöründe yaygın olarak tüketilmesini sağlamaktadır. Cam endüstrisinde değişik baryum bileşikleri kullanılmaktadır.

Özellikle preslenmiş camlarda, baryum oksit kurşun oksitten daha fazla parlaklık sağlamaktadır. Boya sanayinde, beyazlatıcı pigment olarak, yağlı boyalarda inceltici olarak kullanılmaktadır Öğütülmüş baritin sentetik kauçukla karıştırılması ve asfalt ilavesiyle, havaalanı pistleri ve yüksek standartlı yol kaplamaları yapılır. Baryumun X-ışınlarını zararsız hale getirmesinden dolayı röntgen çekimlerinde, nötronları engelleme özelliğinden dolayı atom reaktörlerinde kullanılır.

Lastik sanayinde dolgu malzemesi olarak kullanılan barit, seramik sanayinde seramik cilası olarak kullanılır.
Editör: Haber Merkezi