Kahramanmaraş’ta kuş türleri üzerine araştırma yaparken bozulan buzdolabını kuluçka makinesine çeviren gazeteci Muttalip Akkuş, şimdi nesli tükenen kuşların üretimini yapacak. Yılda 10 bine yakın kuş üretimi yapan Muttalip Akkuş, hayvanların neslinin tükenmemesi için her yıl iki bine yakınını doğaya bıraktıklarını söyledi.
Türkiye’nin kanatlı hayvancılık üretimi için en uygun 5 ilden birisinin Kahramanmaraş olduğunu öğrendiğinde çalışmalara ağırlık verdiğini kaydeden Akkuş, "Yapmış olduğumuz araştırma bunu doğruluyordu. Tek sorun şehirde üretimden sonraki pazar sorunuydu. Bir temel oluşturduk. Evimizin altında tek göz bir odada buzdolabından yaptığımız kuluçka makinesiyle ilk bıldırcınlar dünyaya geldi. Aradan bir yıl geçtikten sonra araştırma geliştirme çalışmalarımızda başarıyı sağladığımızı gördük. Üretimde yüzde 80 verim aldık. Bir de pazar sorununu hallettik. Bu işin geleceği olduğunu gördük." 

Profesyonel kuluçka makineleri alarak bıldırcın işine başladıklarını anlatan Akkuş, şöyle konuştu: "Bunun yanında keklik, Denizli horozu ve tavuk üretimine başladık. 5 bin ila 10 bin kanatlı hayvanı her yıl üretip satıyoruz. Kahramanmaraş’ın kanatlı hayvan ve yumurta ihtiyacını karşıladığımız gibi il dışına da satış yapıyoruz.” 

Dünyada nesli tükenmekte olan kıymetli kanatlı hayvanların seri üretimini yaparak, doğayı ve tabiatı canlandırmayı hedeflediklerini ifade eden Akkuş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu itibarla ülkemiz içerisinde faaliyet gösteren kuluçkahanelerin kıymetli kanatlı ırkların üretimi ile ilgili kuluçka yumurta ihtiyacını karşılıyoruz. Bunların başında süs tavukları, sülün, keklik, turaç, İzmir horozu, Afrika tavuğu ve Hint horozu gibi türlerinin üretimi geliyor." 
Hedeflerinin dünyada ve Türkiye’de nesli azalan veya tükenme noktasına gelmiş kanatlı ırkların tamamının seri üretimini yapmak olduğunu kaydeden Muttalip Akkuş, “Yetiştirdiğimiz bıldırcın, turaç ve kekliklerden, her yıl 2 bin kadarını doğaya salıyoruz. Buradaki amacımız  doğada bu hayvanların nesillerini artırmaktır” diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi