Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü Tütün Ürünleri Kontrol Birimi Sorumlusu Dr. Muhammed Fatih Güvenç , 31 Mayıs Tütün ve Tütün Ürünleri İle Mücadele Günü dolayısıyla yapmış olduğu açıklamada, şu ifadelere yer verdi:                                                    

“31 Mayıs, tütün ürünü kullanımının zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak ve sağlıklı yaşam davranışlarını geliştirmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edilmiştir.

Zararlı maddeyi denemenin; Özenti, Gösteriş, Kendini ispatlama, Arkadaş baskısı, Arkadaşlar arasında yer edinme, Otoriteye (ebeveyn, okul idaresi) karşı gelme gibi nedenleri vardır. Tütün nikotinden dolayı esrar ve eroinden sekiz kat daha fazla bağımlılık yapar.

Tütün kullanımı dünyada en önemli önlenebilir hastalık nedenidir ve erişkin ölümlerinin %10’undan sorumludur. Dünyada her yıl 6 milyon kişi sigaraya bağlı bir hastalıktan, 600.000’den fazla insanda kendisi sigara içmediği halde başkalarının içtiği sigara dumanına maruz kaldığı için hayatını kaybetmektedir. Eğer önlem alınmazsa 2030 yılında yıllık ölüm 8 milyona ulaşacaktır. Bu ölümlerin % 80’i az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşecektir. Ülkemizde yaklaşık 15 milyon kişi sigara içmekte ve her yıl yaklaşık 150 000 kişi sigaraya bağlı bir hastalıktan hayatını kaybetmektedir.

Tütün ürünleri, içerisinde bulunan çok sayıda kimyasal madde nedeniyle solunum yolları ve akciğerde çeşitli hastalıklar meydana getirmektedir. Bu hastalıklar arasında akciğer kanseri, kronik bronşit, astım, KOAH, çeşitli enfeksiyonlar, kalp-damar rahatsızlıkları yer almaktadır. Ayrıca tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı akciğerde tahribat yarattığı ve bağışıklığı zayıflattığı için tütün ürünleri kullananlar kullanmayanlara göre, koronavirüse karşı 14 kat daha fazla risk altındadır.

Sigara bağımlılarının büyük çoğunluğu sigarayı bırakmak ister ya da bırakmayı düşünür. Eğer sizde bu kişilerden biriyseniz fakat bırakamayacağınızı düşünüyorsanız merak etmeyin sigarayı bırakabilirsiniz.

ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı  veya  alo171.saglik.gov.tr/TR-66718/birakmak-istiyorum sitesinden yardım alarak sağlık bakanlığı bünyesindeki hizmetlerden yararlanabilirsiniz

Sigarayı bırak, hayatı bırakma! 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü vesilesiyle Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak tütün bağımlılarının bu zararlı alışkanlıktan vazgeçmelerini temenni ediyor, sağlıklı, mutlu, tütünsüz günler dileriz.”

Editör: Haber Merkezi