Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürü Muttalip Kurt, çiftçilere, hububat ekimi sonrasında  anızların yakılmaması uyarısında bulunarak,  modern tarımda anız yakmanın yerinin olmadığını söyledi.

Afşin'de hububat ekim alanlarının oldukça önemli yer kapladığına değinen İlçe Tarım ve Orman Müdürü Muttalip Kurt, anız yakılmasının zararları her geçen gün daha fazla hissedildiğini belirtti.

Anız yakmanın toprağa ve canlılara ciddi zararlar verdiğine değinen Kurt, " Mahsulleri hasat ettikten sonra kalan anızları yakmak çiftçilerimize hiç bir kar getirmez. Aksine birçok zararı vardı. Anız yakmak, toprağın yapısının bozulmasına ve veriminin düşmesine neden olur. Toprakta su tutma kapasitesi azalır. Toprak içindeki faydalı canlılar yok olur. Yakma sonucu havadaki karbonmonoksit oranı artar ve hava kirliliği oluşur. Komşu tarlalardaki hasat edilmemiş mahsüle, bağ - bahçelerdeki meyve ve sebzelere zarar verir. Topraktaki organik madde miktarı azalır. Bitki topraktaki elementleri kullanamaz.   Zararları nedeniyle modern tarımda anız yakmaya yer yoktur." dedi.

Valilik kararı ile anız yakılması yasaklandığını ve yakan kişilere cezai işlem uygulanacağını hatırlatan Kurt, " "Yasaklara uymayanlar hakkında ilgili kurumlarca 2872 Sayılı Çevre Kanununun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanacaktır. Söz konusu tebliğ gereğince 2872 sayılı Cevre Kanunun 20. inci maddesinin (l) bendine aykırı olarak anız yakanlara her dekar için idari para cezası verilecektir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılır hükmü uygulanacaktır. " açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi