Afşin Toplum Sağlı Merkezi tarafından ilçede ücretsiz kanser taraması ve mamografi çekimi yapılıyor.

Afşin Toplum Sağlığı Merkezi Kanser Erken Teşhis tarama Eğitim Merkezi (KETEM) birimi çalışmaları kapsamında mobil mamografi aracı ile kanser taraması gerçekleştiriyor. Mobil mamografi aracı 4 Ağustos 2017 Cuma gününe kadar Afşin TSM’de bayanlara yönelik kanser tarama faaliyetinde bulunacak.

Yetkililer, 40-69 yaş arasındaki tüm bayanları meme kanseri ve diğer kanser taramalarını yaptırmak üzere mobil mamografi aracına davet ettiler.

Meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğuna dikkat çeken Dr. Melis Yıldırım, kanserinin erken teşhis edilebilir ve önlenebilir bir hastalık olduğunu belirtti.

Meme kanserinin erken teşhis edilebilmesi için kanser taramalarının oldukça önem arz ettiğini vurgulayan Dr. Melis Yıldırım, “ Kanser dünyada ölüm nedeni olarak 2. sırada yer alıyor. Bizim amacımız kanseri erken evrede yakalamak. Çünkü kanserin geç evrede teşhisi tedaviye maalesef yanıt vermemekte. Kanserin çeşitleri var. Mesela bağırsak kanseri, kolon kanseri gibi. Eğer siz bu metastasyapmadan yani erken evrede yakalarsanız tedavisi kemoterapiyle, radyoterapiyle çözümü olan bir hastalık olmakta.

Ama kanserin bulgularını gözardı edip, ileri evreye taşımasına sebebiyet verirseniz ileri evrede yapılacak hiçbir şey kalmamakta. Palyatif tedavi dediğimiz ancak ağrılarını dindirecek bir şekilde tedavi uygulamaktayız.

Bizler burada Afşinli vatandaşlarımıza tarama yapmaktayız. Herkesi taramalara bekliyoruz.”dedi.

Afşin Toplum Sağlığı Merkezi’ne mobil mamografi aracının geldiği günden itibaren çalışmalara başladıklarını ifade eden Afşin Toplum Sağlığı Çevre Sağlık Teknisyeni Yıldız Binboğa, Afşinli vatandaşları kansere karşı bilinçlendirmek amacıyla büyük önem sarf etiklerini belirtti.

Binboğa, “Mamografi aracımızın Afşin Toplum Sağlığı Merkezimize geleceğini öğrendiğimiz günden itibaren çalışmalarımıza başladık.

Dolaylı yollardan ve direkt olarak insanlara ulaşmaya çalıştık. Duyurabildiğimiz kadar birçok kişiye Mamografi aracımızın burada olduğunu duyurmaya çalıştık. Kaymakamlık, müftülük, belediye, aile hekimleri ve sağlık ocaklarının desteğiyle halka ulaşmaya çalıştık.

Bugünde verimini almaya çalıştık, hastalar gelmeye başladılar. Sabah 08:00’dan itibaren çalışmalarımız başladı. İlk önce hastaları uyarlıyoruz, sistemden kontrollerini yapıyoruz. Tarama için uygun olup olmadıklarını kontrol ediyoruz. Daha önce ailesinde kanser olan var mı bunu öğreniyoruz. 3 çeşit kanser taraması yapılıyor bağırsak kanseri, rahim ağzı kanseri ve meme kanseri taramaları yapılıyor. Bu taramaları yaş alanları ve bulundukları şartlara göre hastaları taramalara yönlendiriyoruz.

Tamamen kişinin tercihine bırakıyoruz. Taramaları yapmaları için bizler sadece teşvik ediyoruz.

Arkadaşlarımız ilk kayıt ve giriş işlemlerini yapıyorlar. Dosya doldurma aşaması var hastalarımız kendi dosyalarını oluşturuyorlar. Geçmişiyle alakalı sorular soruluyor. Aile bilgileri, daha önce ailesinde kanserli hasta var mı yok mu? Kendilerinde herhangi bir şikâyet var mı? Bu tarzda dosya oluşturma işlemi yapılıyor. Eğer müsaitlerse ve şartları uyuyorsa önce rahim ağzı kanseri taraması yapılıyor daha sonra aşağıdaki mamografi aracına yönlendiriyoruz. Mamografi de çekildikten sonra hastalarımıza teşekkür ediyoruz ve işlemlerimize devam ediyoruz.” Açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi