Mobil kanser tarama aracı, 29 Temmuz tarihine kadar Afşin halkına ücretsiz hizmet verecek.

Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü yanında faaliyete başlayan ‘mobil kanser tarama aracı’nda meme kanseri, serviks ve bağırsak kanseri taramaları gerçekleştirilecek.

Kanser hastalıklarında erken teşhisin önemine değinen İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Boz, "Bilindiği üzere kanser günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisi olup, sık görülmesi ve ölümle sonuçlanma ihtimalinin yüksek olması nedeniyle de halk sağlığı açısından önem arz eden bir hastalıktır. Vücudumuzda hali hazırda var olan kanser hücrelerinin anormal ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile gelişen kanser hastalığının; kişinin yaşam kalitesini azaltma, toplumda sosyal sorunlara neden olma ve ölümle sonuçlanma gibi birçok ağır sonuçları olmaktadır.

Bakanlığımız Ulusal Kanser Tarama Programında Meme Kanseri, Kolon Kanseri ve Serviks Kanseri (Rahim Ağzı) yer almaktadır. Program kapsamında toplumda kanser yükünü azaltmaya yönelik olarak kurumumuzda eğitim, danışmanlık, farkındalık oluşturma, hedef nüfusa yönelik olan toplum tabanlı kanser tarama çalışmaları yürütülmektedir. Kanserde ne kadar erken teşhis konulursa, tedavi imkânı o oranda artmaktadır. Dolayısıyla sağlıklı kişilerin düzenli olarak muayene olması ve tarama yaptırması gerekmektedir. Taramalara katılması gereken belli yaş gruplarımız şu şekildedir:
40-69 Yaş Arası Kadınlar Meme Kanseri Taraması için 2 Yılda 1 Mamografi Çektirmeli
30-65 Yaş Arası Kadınlar Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri Taraması İçin 5 Yılda 1 HPV-DNA Smear Testi Yaptırmalı
50-70 Yaş Arası Kadın ve Erkekler Bağırsak Kanseri İçin 2 Yılda 1 Taramalarını yaptırmalıdırlar. " dedi.

Boz" Afşin’de halk sağlığı hizmetleri kapsamında 29 Temmuz Cuma gününe kadar hizmet verecek mobil kanser tarama aracı vatandaşlarımıza ücretsiz kanser taramaları yapılacak. Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğümüz yanında hizmete alınan Mobil Kanser Tarama Aracımızda vatandaşlarımıza meme kanseri, serviks ve bağırsak kanseri tarama hizmeti verilecek. Halkımızdan ricamız bu taramalara katılmaları ve erken teşhis ile önlenebilir bir ölüm nedeni olan kanser hastalığıyla olan mücadelemizde bizlere destek olmalarıdır.” İfadelerine yer verdi.

Editör: Haber Merkezi