Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, “Hiç şüphesiz ülkemizin en büyük sorunu işsizliktir” dedi.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, 485 sıra sayılı Kanun Tasarısı’nın 3. maddesiyle ilgili önerge üzerinde Milliyetçi Hareket Partisi adına söz aldı.

 TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Milletvekili Tor, şunları söyledi:

“Hiç şüphesiz ülkemizin en büyük sorunu işsizliktir. Devlet İstatistik Kurumunun Şubat 2017 verilerine göre 15 yaş ve yukarı yaştakilerin işsiz sayısı, 2017 Şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 676 bin artarak, 3 milyon 900 bin kişi olmuştur. İşsizlik oranı 1,7 puan artış ile yüzde 12,6 seviyesinde gerçekleşmiştir. Genç nüfusta, 15­24 yaş işsizlik oranı 4,7 puanlık artışla yüzde 23,3 olarak gerçekleşmiştir. Yine Şubat 2017 verilerine göre istihdam oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre hiçbir değişim göstermemiştir; oranı yüzde 45,3'tür. Kayıt dışı çalışanların oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,7 puan artarak yüzde 32,8 olarak gerçekleşmiştir. Maalesef kayıt dışıyla mücadelede iktidar sınıfta kalmıştır. Devletin sadece üç istatistiğinde işsizlik, istihdam oranı ve kayıt dışı çalışmada durum iç açıcı görülmemektedir. Mantar gibi biten sayısız vakıf üniversitelerinden, her yıl açılan devlet üniversitelerinden, yurt dışında yüksek eğitim görenlerden, özel sağlık meslek liselerinden önümüzdeki birkaç yıl içinde mezun olacakları düşündüğümüzde, genç işsizler bakımından tablo çok daha kötü hâle gelecektir.”

MHP Milletvekili Tor, " 2012 itibarıyla kentli nüfus oranı yüzde 77,3 iken 2017 itibarıyla bu oran yüzde 80'lerin de üzerine çıkmıştır. Bunun anlamı gayet açıktır; köylü, kasabalı, hatta birçok şehirli vatandaş bir iş, bir ekmek, bir aş için göç etmektedir. Bütün bunlar özellikle kamuda iş sahibi olmanın güçlüğünü göstermektedir.

Başka bir üzücü tablo da Mayıs ayında Tüketici Fiyatlarının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,72 oranına çıkmasıdır. Bir tarafta artan işsizlik, iş bulamayan yüz binlerce genç işsiz, istihdam yaratmayan ekonomi, diğer tarafta bir eli yağda bir eli balda olanlar, rekor kıran israf, şatafatlı yaşam. Allah fakir fukaraya, garip gurebaya yardım etsin diyorum. Bugün iş bulmanın deveye hendek atlatmaktan zor olduğu bir ortamda hakka, adalete daha çok sarılmamız gerekirken, maalesef, uygulamalar devlete olan güveni sarsmakta, vatandaşın, işsizin umutlarını söndürmektedir. Tabii ki sanayiyi geliştirelim, üretimi destekleyelim, bunlar güzel şeylerdir, tasarıda kısmen haklılık payı vardır ama bunlardan çok daha güzel olan adil olmaktır, hakka, hukuka riayet etmek gerekiyor" açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi