Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Sefer Aycan, Afşin – Elbistan A Termik Santralinin devir sürecinde yaşanan belirsizliği TBMM'ye taşıdı.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan'ın ilk yazılı soru önergesi Afşin-Elbistan A Termik Santralinin Çelikler Holding’e devir süreci oldu. Aycan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan, Çelikler Holding'in, Afşin-Elbistan A Termik Santrali'nin işletme hakkını elinde bulunduran ERG-Verbund firmasının hisselerinin tamamını satın almasının ardından devir işlemi konusundaki süreci yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi.

Yılda 3 milyar 500 milyon kw/h elektrik üretme kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük termik santrallerinden biri olan A Termik Santrali’nin geleceği hakkında kaygılarını dile getiren Aycan, “34 yılda 120 milyar 499 milyon 910 bin 550 kw/h (kilowatsaat) enerji üreten Afşin Elbistan A Termik Santrali bilindiği gibi Türkiye’nin en büyük termik santrallerinden biridir ve burada binlerce insan çalışmaktadır. Fakat yıllardır süren işletme hakkının devri ile ilgili söylentiler devam etmekte, bu da bölge halkında ve çalışanlarda endişeye sebep olmaktadır.” dedi.

 Aycan'ın, Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı tarafından cevaplandırılması istediği soru önergesi şu şekilde:

" Afşin Elbistan Termik Santralinin geleceği ne olacaktır? Kamu işletmeye devam edecek midir? Yoksa tamamen veya kısmen işletme hakkı veya mülkiyeti devredilecek midir?

İşletme devredilir ise çalışanların durumu ne olacaktır?

Burada halen çalışan taşeron işçilerinin durumu ne olacaktır? Bu işçiler kadroya geçecekler midir? Geçecek ise ne zaman?"

MHP grubunun bu yasama döneminde ilk yazılı sorusunu soran Aycan’a Afşin-Elbistan Termik Santrali ile ilgili verilecek cevap merakla bekleniyor.

17 Aydır Şalterler Kapalı

Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nde 17 ay önce şalterler kapatılarak elektrik üretimine süresiz ara verildi. Ekonomiye katkısı kadar çevreye verdiği zararla da gündemden düşmeyen dev tesisteki üretim durdurma kararının, kapsamlı rehabilitasyon ihtiyacı nedeniyle alındığı belirtildi. Ekonomik ömrünü tamamladığı belirtilen A Termik Santrali, devredilmesi halinde yeni sahibi olacak şirket tarafından revizyona alınacak. Baca gazı filtre sistemi de bulunmayan santraldeki uzun süreli rehabilitasyon, milyarlarca dolarlık bir bütçeyi gerektirecek.

Editör: Haber Merkezi