MHP Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, "Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan, gelir ve yaşam koşulları araştırmasının 2015 yılı sonuçlarına göre yoksulluk oranı yüzde 21,9'dur. Diğer bir ifadeyle, ülkede yaşayan her 5 kişiden biri devletin resmi kurumunun belirlediği kriterlere göre yoksuldur." dedi.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, TBMM Genel Kurulunda, vergi dilimi nedeniyle ekim, kasım ve aralık aylarında ücretleri bin 300 TL'nin altına düşen asgari ücretliler için aradaki farkı telafi etmeyi öngören Gelir Vergisi Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin maddeleri üzerindeki görüşmelerde MHP adına söz aldı.

Teklifin birinci maddesine ilişkin verilen önerge hakkında konuşan MHP Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, yoksulluğun Türkiye'nin temel sorunlarından biri olmayı devam ettirdiğini söyledi.

 Eylül 2016 itibarıyla 4 kişilik ailenin açlık sınırı 1 bin 386 lira, yoksulluk sınırı 4 bin 515 lira olduğunu ifade eden Tor, "Mutfak enflasyonu bir önceki aya göre aylık yüzde 1,81 oranında artış göstermiştir. Aylık asgari ücretin net 1 bin 300 TL olduğu günümüzde sadece bir kişinin geçim maliyeti aylık 1 bin 712 TL'dir. Özet olarak yoksulluk ülkenin temel sorunlarından biri olmaya devam etmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması'nın 2015 yılı sonuçlarına göre yoksulluk oranı yüzde 21,9'dur, diğer bir ifadeyle ülkede yaşayan her 5 kişiden biri devletin resmî kurumunun belirlediği kriterlere göre yoksuldur." diye konuştu.

Giderlerdeki artışları karşılayacak oranda bir gelir artışı gerçekleşmediğini ve mevcut gelir vergisi mevzuatı nedeniyle gelir oranında gerilemeler yaşandığını ifade eden Tor, konuşmasına şöyle devam etti;

" Kim ne derse desin dar gelirli ailelerin elde ettiği gelirin yeterli ve dengeli beslenme için gerekli harcamaları bile karşılayabilecek düzeyde olmadığı açıktır. Dar gelirli çoğu zaman fiyatı yüksek olan gıda maddeleri yerine, fiyatı düşük olan gıda maddelerini seçmektedir. Bu durumda olan aileler, büyük bir olasılıkla beslenme dışı harcamalarının bir kısmını da beslenme harcamalarından kısarak elde edebilmektedir. Sonuçta, gelir düzeyinin düşük ve yetersiz olması, dar gelirli kişi ve ailelerin sağlıksız ve dengesiz beslenme yapmasına yol açmakta, bu da başta sağlık olmak üzere, eğitim ve diğer başka problemleri beraberinde getirmektedir.”

İşsizlik oranının yüzde 11'in üstünde olduğunu ifade eden Tor, " İş gücü piyasası verileri üzerinde, 2015 Ocak döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre 30 bin kişinin üzerinde işsiz artarak yaklaşık 3 milyon 300 bin kişiye ulaşmıştır. 2016'da durumun turizmdeki kriz ve terör nedeniyle daha da kötü olması kuvvetle muhtemeldir. İşsizlik oranı ise yüzde 11'lerin üzerindedir. İşsizlik oranının yaklaşık 14 yıl sonrasında geldiği nokta, kriz dönemlerinin de üzerindedir. 1991 krizinde yüzde 8,2; 1994 krizinde 8,5; 2001 krizinde 8,4 iken TÜİK verilerine göre bugün işsizlik oranı yüzde %10,7 seviyesindedir. Genç nüfus işsizlik oranının artması, kayıt dışı çalışanların oranının yüzde 15'lerden indirilememesi kötü gidişin örnekleridir. Hükümet belli konularda ne kadar övünse de ortada bir gerçek vardır ki işsizlik çözülememiştir, artmaya devam etmektedir. Orta ve dar gelirlilerin durumlarında bir iyileşme yaşanmamıştır. Bununla beraber, bankalarda 1 milyon lira ve üzerinde mevduat bulundurulan hesap sayısı 2012 yılı ilk çeyrekte 46 bin 695 iken aradan geçen beş yılda yüzde 102 artışla 94 bin 529'a yükselmiştir. Artış yüzde 78'dir. Sonuç olarak şunu söylemek istiyorum ki getirilen tasarı toplumun, ücretli ve dar gelirlinin problemini çözecek seviyeden çok gerilerdedir." açıklamasında bulundu.

 

    

Editör: Haber Merkezi