Köş: “Mevlana’yı pişiren Hoca, Eshab-ı Kehf’te 9 yıl müderrislik yapmış”

Afşin Kent Konseyi Tarihi Araştırmalar Bölüm Başkanı-Araştırmacı Yazar Mustafa Köş, Afşin Eshab-ı Kehf’te 9 yıl müderrislik yapan Seyyid Burhaneddin Hazretleri’nin Konya’ya gittikten sonra 9 buçuk yıl Mevlana Celalleddin Rumi’nin Hocalığını yaptığını söyledi.

Mevlana’nın “Hamdım, Piştim, Yandım” sözlerindeki, pişirme işini yapan kişinin Eshab-ı Kehf’te 9 yıl müderrislik yapan Seyyid Burhaneddin Hazretleri olduğunu söyleyen Afşin Kent Konseyi Tarihi Araştırmalar Bölüm Başkanı Mustafa Köş, “Seyit soyundan gelen yöneticilerin Afşin Eshab-ı Kehf’te hizmetlerde bulunmasının Kuran’ı Kerim’de bahsedilen Eshab-ı Kehf olayının Afşin’de geçtiğinin açık bir kanıtıdır.” dedi.

Köş yaptığı açıklamada, Mevlana Celalleddin Rumi’nin Hocası Seyyid Burhaneddin Hazretleri’nin dokuz yıl Afşin Eshab-ı Kehf Medresesi Müderrisliği yaptıktan sonra Afşin’den, Konya’ya gittiğini ve Mevlana’nın hocalığını yaptığını, Osmanlı arşivlerinden çıkan belgelerle kanıtlandığını ifade etti.

Seyyid Burhaneddin Hazretleri 1165 yılında Özbekistan’ın Tirmiz kentinde doğduğunu belirten Köş, “Seyyid-i Burhaneddin, mertebesi çok yüksek bir mürşid-i kâmildir. Aynı zamanda Hz. Mevlana’nın babasının vefatından sonra onun eğitimi ile de çok yakından ilgilenmiştir. Hz. Mevlana’nın “Hamdım, Piştim, Yandım” sözlerindeki, pişirme işini yapan kişidir. Kalplerde bulunan sırları bilmesinden dolayı kendisine ”Seyyid-i Sırdan” denirdi.”diye konuştu.

Seyyid Burhaneddin Hazretleri tarafından Eshab-ı Kehf’te çok önemli hizmetler yapıldığını belirten Köş, şöyle devam etti:

“Ünlü Selçuklu tarihçisi Prof. Dr.Faruk Sümer Hocamızın Eshabü’l-Kehf (Yedi Uyurlar) adlı kitabında, Dulkadiroğlu  Beyi Alaüddevle Alaüddevle Bozkurt Bey tarafından  Afşin Eshab-ı Kehf’e yakın olan Emirli Çobanpınarını ısız kalmasın diye Seyyid Hüseyin Tirmizi Hazretlerine yurtluk olarak  vermiştir. Seyidiler Emirli Çobanpınarını Bağlar, Bahçeler dikerek şenlendirmişlerdir. Ayrıca Dulkadiroğlu Alaüddevle Bozkurt Bey Emirli Çobanpınarına bir adet hamam ve Değirmen yaptırarak gelirlerini Eshab-ı Kehf’e vakf eylemişlerdir. Seyyid Hüseyin Tirmizi Hazretleri aynı zamanda Eshab-ı Kehf’in Müderrisliğini yapmıştır.  Belgede ismi geçenlerden Hüseyin Tirmizi Hazretlerine Efsus sancağında bulunan Emirler şehri Dulkadiroğlularından Alaüddevle Bozkurt Bey tarafından yurtluk olarak veriliyor. Daha sonra Dulkadiroğlularından Alaüddevle Bozkurt Beyin eşi Şems Hatun tarafından Emirli çoban pınarına büyük bir değirmen yaptırarak geliri yine Eshab-ı Kehf külliyesine bağışlanmıştır. Seyid Hüseyin Tirmizi Hazretleri ve soyundan gelen tüm Seyidlerin hepsi Afşin-Efsus şehrinde bulunan Eshab-ı Kehf külliyesini yöneterek bu muhteşem külliyenin günümüze kadar gelmesini sağlamışlardır.”

Araştırmacı Yazar Mustafa Köş, Seyit soyundan gelen yöneticilerin yönettiğini ve Eshab-ı Kehf külliyesinin Afşin-Efsus şehrinde olduğunu gösteren tapu niteliğinde belgeler olduğunu söyledi.

Köş, sözlerine şöyle devam etti. Profesör Doktor Rafet Yinanç Hocamın Eshab-ı Kehf vakıfları adlı eserinde Seyyid Burhaneddin Hazretleri aynı zamanda Seyyid Hüseyin Tirmizi Hazretlerinin torunudur. Afşin Eshab-ı kehf Külliyemizin 9 yıl Müderrisliği yapan Seyyid Burhaneddin Hazretleri daha sonra Konya’ya giderek Konya’da 9,5 Mevlana Celalleddin Rumi’nin hocalığını yapmıştır. Osmanlı Padişahı Dördüncü Mehmedde ait fermanda özellikle Seyyid Burhaneddin Hazretlerinin Efsus –Afşin’de bulunan Eshab-ı Kehf Külliyesinin 9 yıl Müderrisliğinden sonra Mevlana Celalleddin Rumi’nin tam 9,5 hocalığını yaptığını gösteren Osmanlıca belgeler Osmanlı Arşivlerinde özenle saklanmaktadır.  Seyyid Burhaneddin Hazretleri 1244 yılında Kayseri de vefat etmiştir. Türbesi Kayseri İlimizin merkezindedir .  Diğer taraftan Mevlana hazretleri, hocasının vefat ettiğini haber alır almaz, derhâl yola çıkıp Kayseri’ye geldi. Hocasının kabri başında Kur’ân-ı kerim okuyup, mübarek ruhuna hediye etti. Seyyid hazretlerinin kitaplarını Mevlana’ya teslim ettiler. Bu kitaplar ’arasında, kendisinin hazırladığı “Makâlât” isimli eseri de vardı. Bu bilgi ve belgeler, Eshab-ı Kehf Mağarasının Afşin’de olduğunu gösteren en büyük belgelerden birisi olduğunu söyleyebiliriz” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi