Kahramanmaraş’ta 1978 yılında çıkan olaylarda hayatlarını kaybeden 103 kişi için anma etkinliği düzenlendi. Valilik tarafından anma etkinliğine izin verilmemesine rağmen, Erenler Derneği’ne bağlı bir grup toplanarak anma programı düzenledi. 

Polis ekipleri arbede yaşanmaması için toplantıya müdahale etmezken, grubun toplandığı Yörükselim Mahalle’sinde girişleri kontrollü olarak sağlıyor. Ayrıca, il genelinde şehir merkezi ve ilçelerde geniş güvenlik önlemleri alınırken Alevi vatandaşların yoğun olarak yaşadığı mahallelerde de tedbirler alınıyor.

Polis ve jandarma, şehre giren araçlar ve otobüslerde arama yaparken, anmaya CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ ve Adana Milletvekili Elif Doğan ile HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş katıldı.


Alevi dedesi Ali Rıza Bölen, canlarını anmaya geldiklerini ancak üzülerek geldiklerini söyledi. Bölen, ‘’Anzaklar geliyorlar, Onların din adamları geliyor. Papazları geliyor ve mezarlarını ziyaret ediyorlar. Dualarını yapıyorlar, biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğumuz halde önümüz kesiliyor barikatlar kuruluyor. Ya biz tarih boyu can incitmedik ki can incitmedik ‘’diye konuştu.

Burada bir konuşma yapan CHP’li Gökdağ, anma etkinliğine izin verilmemesine tepki gösterdi. 1978 yılında hayatını kaybedenleri anmanın insani bir hak olduğunu söyleyen Gökdağ, bundan sonra bu tür olayların yaşanmaması adına demokratik bir davranış olduğunu ifade etti. 

Maraş Olaylarının Yıldönümünde Olağanüstü Güvenlik 

Kahramanmaraş’ta 1978’de meydana gelen olayların 37. yıldönümü nedeniyle il genelinde güvenlik üst seviyeye çıkarıldı.

Kahramanmaraş Valiliği tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, Maraş olaylarının 37. yıldönümü nedeniyle her türlü yürüyüş ve açık hava toplantısına izin verilmemişti.

Bu kapsamda emniyet ve jandarma yetkilileri, şehrin giriş ve çıkışlarında güvenlik önemlerini artırdı. Güvenlik kapsamında ana arterler üzerinden geçiş yapan tüm araçları durduran emniyet güçleri, tüm otomobillerin bagaj bölümünden torpido gözüne kadar arama yaptı.

Durdurulan araç sürücüleri ve yolcular üzerinde üst araması yapan emniyet güçleri, vatandaşları Maraş olaylarının yıl dönümü nedeniyle uyarı ve ikazlarda bulundu.

Narlı yol kavşağında yapılan kontrollerde ise yolcu otobüsleri didik didik arandı. Maraş olaylarını anmak isteyen vatandaşlar ise Narlı Cemevi önünde toplanma kararı aldı.

Editör: Haber Merkezi