Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Kahramanmaraş Valiliği tarafından koordine edilen ve Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştirilen 100.yıl etkinlikleri kapsamında şehrin dört bir yanında süren etkinliklere, çocuklar büyük rağbet gösteriyor.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen100.yıl etkinlikleri kapsamında Milli Mücadele konulu konferansların bugünkü durakları İbrahim Çalık Anadolu Lisesi ve 15 Temmuz İmam Hatip Ortaokulu oldu. Dr. Erhan Alpaslan ve Şevki Karabekiroğlu öğrencilere milli mücadele destanını anlattı.

Milli birlik ve dayanışma örneği ortaya çıktı

İbrahim Çalık Anadolu Lisesi'nde öğrencilere Milli Mücadele hakkında bilgiler veren Dr. Erhan Alpaslan "Maraş'ın 22 Şubat 1919'da İngilizler tarafından işgali, onların aynı senenin sonbaharında yerlerini Fransızlara bırakmaları üzerine, Ekim ayının son on günü Fransızların, Ermenilerle birlikte Maraş'ı işgali Anadolu'da tam bir milli birlik ve dayanışma örneğinin ortaya çıkmasına sebep oldu.Bu emsalsiz mücadelede kadın, erkek, genç, ihtiyar güç ve kader birliği yapmış, her tehlikeye göğüs germişlerdir.” şeklinde konuştu.

Alpaslan, “Maraş müdafaasına katılan ve Fransızların şehri terk ederek Antep istikametine çekilmesini sağlayan kahraman kadınlarımızdan birkaçı pek meşhurdur. Bunlardan birisi Maraş'ın Kayabaşı mahallesinde oturan, Bitlis Defterdarı'nın eşi olarak bilinen, adsız bir Türk anasıdır,” diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Şehirde masum kanlarının boşuna akıtılmasına ve birçok yuvaların, ocakların yıkılıp sönmesine tahammül edemeyerek evinde açtığı mazgaldan İslam mahallelerine saldıran din düşmanlarına ateş açarak sekiz düşman askerini öldüren bu Türk anası, aynı günün akşamı da erkek elbisesi giyerek silaha sarılmıştı. Mücahitler adına Mustafa Kemal Atatürk tarafından Sivas kadınları Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'ne gönderilen bir telgrafta bu olay anlatılmıştır. Maraş'ın eşsiz direnişi ve zaferi ile ilgili tarihi araştırmaları ile büyük katkılarda bulunan Sayın Yalçın Özalp da Mustafa Kemal ve Milli Mücadelenin ilk zaferi adlı eserinde aynı olaya ait Maraş Vilayeti Raporunu yayınlamıştır.”

“Kurtuluş destanının adıdır Maraş”

15 Temmuz İmam Hatip Ortaokulu'nda öğrencilerle buluşan Şevki Karabekiroğlu ise, Kurtuluş Mücadelesinde Maraş'ın önemine dikkat çektiği konferansta "Kurtuluş destanının adıdır Maraş," dedi.

Editör: Haber Merkezi