Aroması ve kendine has tadıyla sofraların vazgeçilmezlerinden, tescilli Maraş biberine uluslararası alanda geçerli standart getirilecek.

Avrupa Birliği ve Türkiye'nin ortaklaşa finanse ettiği, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yürüttüğü "Rekabetçi Sektörler Programı" kapsamında desteklenen "Maraş Biberi Kümelenme Projesi" ile Maraş biberinin ulusal ve uluslararası alanda bilinirliğini ve ticaretini artırmaya yönelik çalışma başlatıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün ana yürütücü olarak yer aldığı projeye, Kahramanmaraş Ticaret Borsası ile Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası da ana paydaşlar olarak destek veriyor.

Proje kapsamında bir araya gelecek üreticiler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının belirlediği uluslararası alanda geçerli standartlarda üretim yapacak. Bu ürünler proje kapsamında kurulacak laboratuvarda değerlendirildikten sonra kriterleri sağlayanlar özel olarak belirlenecek logo ile piyasaya sürülecek.

- "Büyükşehirlerde tanıtım programları düzenlenecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, AA muhabirine, Maraş Biberi Kümelenme Projesi'nin üründe küresel rekabet gücünün artırılması için önemli olduğunu söyledi.

Biber üreticilerini bir çatı altında birleştirip ortak hareket etmelerini sağlamayı hedeflediklerini dile getiren Emiralioğlu, kümelenmeye dahil olan firmaların özel olarak belirledikleri logoyla piyasaya gireceklerini bildirdi. 

Kalitede standardın sağlanmasını amaçladıklarını vurgulayan Emiralioğlu, "Bu logoyla üretilen ürünler, belirli bir kalite standardında olsun, paketlensin ve tüketiciye sunulabilsin istiyoruz. Bu noktada üreticilerimiz için eğitimler düzenledik. Bu kapsamda önümüzdeki süreçte hem yurt içi hem de yurt dışı seyahatlerimiz olacak." dedi.

Emirailoğlu, büyükşehirlerde otel zincirlerinin ve ünlü gurmelerin katılımıyla tanıtım programları düzenleyeceklerini belirterek, "Maraş biberinin kaliteli üretildiğini, bizim logomuza sahip olan ürünlerin belirli bir standartta olduğunu ve tüketicilerimiz tarafından rahatlıkla tüketibilecek bir ürün olduğunu vatandaşlarımıza anlatmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Projenin Kahramanmaraş'ın yanı sıra Adıyaman, Gaziantep, Kilis ve Şanlıurfa'yı da kapsadığını anlatan Emiralioğlu, şunları kaydetti:

"Maraş biberi Türkiye'de sevilerek tüketilen bir ürün. Şimdi bu bibere bir de uluslararası standart getiriyoruz. Biz biberin ulusal ve uluslararası piyasalarda daha iyi değer bulması, işletmelerimizin biraz daha kapasitelerini artırmaları amacıyla onlara rehberlik etmiş oluyoruz. Maraş biberinin standardının yükseltilmesi kapsamında ilk olarak bir laboratuvarla kümelenme çatısı altında bir de paketleme tesisi kurulacak. Çatıya dahil olan firmaların biberleri söz konusu laboratuvardan geçtikten sonra belirlenen kalite logosu eklenecek. Kalite logosunun alınma şartlarında ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının belirlediği üretim standartları ile Maraş biberi için alınan coğrafi işarette uyulması gereken kurallar aranıyor."

Editör: Haber Merkezi