Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Genel Başkanı Nurettin Akçul, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın başlatmış olduğu “Akıllı Kömür” dönemine tam destek verdiklerini kaydetti. Akçul, bu uygulamayla iş kazalarının en aza indirileceğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, maden sektöründe yaşanılan iş kazalarının denetimini artırmak ve iş kazalarının en aza indirilmesi için “Akıllı Kömür” dönemini başlattı.  "Yerli kömür stratejisini" kapsayan akıllı kömür uygulaması, kaçak kömür madenciliği ile mücadele, insan odaklı kömür üretimi ve teknoloji uygulamalarıyla güvenli madenciliği sağlayacak.

Maden-İş Sendikası Başkanı Nurettin Akçul,   Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın başlatmış olduğu akıllı kömür uygulamasıyla maden sektöründe denetimlerin artacağını ve iş kazalarının en aza indirileceğini belirtti.

Maden sektöründe en büyük sorunlardan bir tanesinin de iş kazaları olduğunun altını çizen Maden- İş Sendikası Başkanı Nurettin Akçul, “ Madencilik sektörünün gelişmesi için çok önemli adımlar atıldı. Madencilik sektörü, doğası gereği özellik arz eden, bilgi, deneyim, uzmanlık ve sürekli denetim gerektiren dünyanın en zor ve riskli iş koludur. Son günlerde madencilik faaliyetleri sırasında yaşanan iş kazalarında pek çok çalışan yaşamını kaybetmekte ya da sakat kalmaktadır. Yine son yıllardaki kaza istatistikleri incelendiğinde, özellikle madencilik sektöründe iş kazalarının belirgin bir şekilde artarak devam ettiği görülmektedir. Türkiye, maden kazaları sonucu yaşanan ölümlerde dünyada ilk sıralarda yer almaktadır. Bu sorunları çözenin en önemli ayaklarından bir tanesinin de denetimlerin artmasıyla çözüleceğini inanıyorum” şeklinde konuştu.

Akçul konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Maden ocakları sürekli ve yerinde denetim isteyen işyerleridir. Ocaklar, en uç noktasına kadar iş sağlığı ve güvenliği açısından gözetim ve denetim altında olmalıdır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın dün açıklamış olduğu Akılı Kömür uygulaması kaçak kömür madenciliği ile mücadele, insan odaklı teknoloji uygulamaları, insan odaklı kömür üretimi ve güvenli madenciliği sağlayacak. Maden sahalarının denetimi artacak. MİGEM ve valilikler denetimleri sıklıkla takip edecek. Bu uygulama sevindirici. İş kazalarının denetimi artması demek iş kazalarının azalması demektir. Bizim sendikacılık anlayışımızda da budur. Ücret olmazsa olmazımızdır ama işçi sağlığı ve iş güvenliğine de önem vermeliyiz.” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi