Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nin kömür ihtiyacını karşılayan Çöllolar Kömür Havzası’nda çalışan maden işçileri düşük ücret aldıkları gerekçesiyle grev kararı aldı.

Çöllolar Kömür Sahası’nın işletmesini yapan Park Teknik şirketi ile yetkili sendika olan Maden-İş Elbistan-Afşin Şubesi arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması nedeniyle grev başlatıldı. İşyeri önünde çadır kuruldu.

Maden işçilerinin düşük ücret aldığını kaydeden Maden-İş Elbistan-Afşin Şubesi Başkanı Adil Bölükbaşı, Maden İşçilerin aldığı ücretle tarlada çapa yapan bayanın aldığı ücretin aynı olduğunu kaydetti.

Bölükbaşı, “ Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nin kömür ihtiyacını karşılayan Çöllolar Kömür Havzası’nda bundan 4 sene önce büyük bir göçük meydana geldi. Hala 9 maden şehidimiz toprak altında çıkartılamadı. Tabii ki biz devlet değiliz. Biz Maden-İş Elbistan-Afşin Şubesi olarak yapacağımız gücümüz ney? Burada çalışan işçilerimizin haklarını korumak ve kollamaktır, İdealimiz de bu. Çöllolar Kömür Havzası’nı işleten işletmeyle sözleşme süremiz geldi. Ne yazınki şirket bir lira teklif bile söylemediler.” dedi.

“Hakkımız neyse söke söke alacağız”

‘Hakkımız neyse söke söke alacağız’ diyen Maden-İş Elbistan-Afşin Şubesi Başkanı Adil Bölükbaşı, “Biz işçi kardeşlerimizi satmadık, satmayacağız diye de şeref sözü verdik. Hakkımız neyse söke söke alacağız. Biz şirket batsın demiyoruz fakat burada çalışan işçiler, çapaya giden kadınlardan bile az ücret alıyorlar. Grevimizi bugün itibaren başlattık. Üyelerimiz sabahleyin geldiler ve işe hiç biri çıkmadı. Burada yaşanılan sorunları yetkililere ilettik fakat bir sonuç alamadık. Genel merkezimizde bizlerin yanında, işçi arkadaşlarımızın arkasında.Bölgede bulunan sivil toplum örgütü temsilcileri, siyasetçiler ve bölge halkında destek isliyoruz. İşi arkadaşlarımızın haklarını sonuna kadar alacağız. Bu bugün olmaz yarın olur ama eninde sonunda olacak. Bizlerin düğün yeri de burası matem yeride” diye konuştu.

-Terkim santralinde üretim durdu

Diğer taraftan Afşin-Elbistan B Termik Santrali’ne grev nedeniyle kömür gönderilemediğinden dolayı elektrik üretimi durdu.

Elektrik üretiminin durduğunu kaydeden Afşin-Elbistan B Termik Santrali İşletme Müdürü Mustafa Has, “Çöllolar Kömür Havzasını işleten firma olan Park Teknik’ten bize 24.07.2014 tarihinde iş yerinde grev olacağı hakkında bilgi geldi. Biz bu konuyu genel müdürlüğümüze, yetkili birimlere ilettik.  Yaklaşık 2 saat sonra kömür ve kül atılamadığından dolayı elektrik üretimi duracak” dedi.

 

 

Editör: Haber Merkezi