Türkiye Maden İşçileri (Maden-İş) Sendikası’nın Genel Başkanı Nurettin Akçul, hafta sonunda gerçekleştirilen 10. Olağan Kongre’de güven tazeleyerek yeniden aynı göreve seçildi.

Türkiye Maden İşçileri (Maden-İş) Sendikası’nın 10. Olağan Genel Kurulu Ankara’da yapıldı. Genel Kurul sonunda yapılan seçimlerde Genel Başkan Nurettin Akçul yeniden genel başkanlık görevine seçilirken, yeni yönetim kurulu şöyle oluştu: Genel Başkan: Nurettin Akçul, Genel Başkan Yardımcısı Gülahmet Güven, Genel Sekreter Tamer Küçükgençay, Genel Mali Sekreter Zekeriya Aydın, Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Yasin Karatay, Genel TİS ve Mevzuat Sekreteri Hasan Hüseyin Gürbüz, Genel Eğitim ve Araştırma Sekreteri Ahmet Çümen şeklinde oldu.Maden-İş Denetleme Kurulu Üyeliğine Cuma Satılmış seçildi.

Genel Kurulun açılışından önce delegelere ve konuklara, tarafından genel kurul için hazırlanan kısa filmin gösterimi yapıldı.


Genel Kurulun açış konuşmasını yapan Genel Başkanı Nurettin Akçul, Kalbimiz, yüreğimiz bir yıldır hep Soma'daydı. Soma'da olmaya devam ediyor. Soma'da şehit verdiğimiz 301 emekçi kardeşimizi bir kez daha rahmetle anıyorum. Temennimiz, duamız ve mücadelemiz bir daha Soma gibi, acıların yaşanmaması içindir. Soma'da yaşanan facia, bizim en büyük acımız oldu. Diğer yandan da, ülke tarihinin en uzun soluklu direnişiyle, Yatağan'da özelleştirmeye karşı mücadele ettik. 301 emekçinin şehit olmasını bazıları utanmazca bir fırsat olarak gördüler. Daha cenazeler defnedilmeden, şehitleri, faciayı bahane ederek içeriden ve dışarıdan rant peşine düştüler.


Ama unuttukları bir şey vardı. Türkiye Maden-İş Sendikası büyüktü. Türkiye Maden-İş Sendikası bir ulu çınar gibi köklüydü. Türkiye Maden-İş Sendikası mücadeleciydi. Bakın son 4 yılda en fazla hangi sendika sokaklara çıkmış, direnişler yapmış. Türkiye'nin en uzun soluklu mücadelesi bu sendikanın çatısı altında, Ankara'da ve Yatağan'da,  Milas’ta, Kütahya’da verildi. Grevden herkesin kaçtığı bir dönemde, bu sendika Eskişehir’de, Çayırhan’da, Afşin’de, Denizli’de grevlere çıktı. İşte Türkiye Maden İşçileri Sendikası bu saldırılara, yağma girişimlerine karşı teşkilatıyla bütünleşti, tek yumruk oldu, dimdik durdu. Şehitler üzerinden rant kovalayanlara karşı yıkılmaz bir set oluşturdu. Bu sendika hep var olacak, maden işçisinin hak ve çıkarları için mücadele edecek, rantçılara karşı hep direnecek.”


“Biz, sendika olarak,  ülkemizin yeraltı kaynaklarının değerlendirilmesini, ekonomiye kazandırılmasını istiyoruz” diyen Genel Başkan Nurettin Akçul, “Çünkü madencilik yüksek istihdam ve zincirleme katma değer üreten,  ithalata bağımlı olmayan bir sektördür. Enerjide güvenilir bir kaynak olan linyitin payını artırmalıyız. Bu konuda,  gerek kamu, gerekse özel sektör işletmelerimizle birlikte hareket ediyoruz. Çünkü yatırım-üretim ve istihdam istiyoruz. Ama bir dur noktamız var. Maden ocaklarında temel ilke önce üretim değil, önce insan, mutlak ve mutlak iş güvenliğini güvence altına alan bir üretim olmalıdır. Çünkü milyonlarca ton kömür,  bir maden işçisinin burnunun kanamasının bile bedeli olamaz. Bu konuda çok kararlıyız. Bu nedenle, madenciliğe, bu sektörde bilgi birikimi, deneyimi olan sermaye yapısı güçlü özel sektör firmaları girmeli diyoruz. Kaptı-kaçtı işletmeciliğine şiddetle karşıyız. İkinci olarak, havza madenciliği üretimde temel olmalı diyoruz. Yani,  Ermenek'te olduğu gibi, parsel parsel bölünmüş madenler olmamalı.

Üreten, istihdam yaratan, teknoloji üreten bir ekonomik model istiyoruz.  Özel sektör teşvik edilsin, ama özelleştirmeler derhal durdurulsun istiyoruz. Taşeron başta olmak üzere, esnek çalışma biçimi girişimleri durdurulsun, güvenceli çalışma temel kural olsun istiyoruz. Sendikal örgütlenmenin ve örgütlü toplum yaratmanın önündeki bütün engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Bugüne kadar sizlerin desteği ile bedeller ödeyerek, baskılar, tehditler,  acılar yaşayarak eğilmeden, bükülmeden mücadele verdik. Allah nasip ederse, aynı anlayıştan bir arpa boyu geri adım atmadan, mücadelemiz devam edecek. Genel kurulumuzun maden işçilerine, sendikamıza, işçi hareketine katkılar sağlayacak hayırlı sonuçları getirmesi temennilerimle, hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.


Akçul, genel kurul sonrasında kendisine destek veren ve vermeyen üyelere teşekkür etti.

Editör: Haber Merkezi