Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğünün 13. Başvuru Çağrı ilanı sonucunda Afşin ve Elbistan İlçelerinde yapılması planlanan 21 adet yatırım projesinin imzalama töreni yapıldı.

Projeler kapsamında Afşin’e modern soğuk hava deposu kurulacak. Afşin ve Elbistan arasında yer alan ve Kırsal Turizm kapsamında değerlendirilen restoran projesi hayat buluacak.

Elbistan Ticaret Odası toplantı salonunda yapılan organizasyonda konuşan TKDK İl Koordinatörü Ahmet Cemil Ceyhan, “Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği, Dulkadiroğlu beyliğine başkentlik yapmış olan Afşin ve Elbistan İlçelerinin ilimiz ve kurumumuz açısından çok değerli olduğunu ve önemini hiçbir zaman yitirmeyecek” dedi.

Afşin ve Elbistan İlçelerinden bugüne 100’e yakın yatırım projesi yapıldığını aktaran TKDK İl Koordinatörü Ceyhan, bölgelerin hibelerden daha fazla yararlanması için daha fazla tanıtım ve daha fazla teknik desteğin sağlanması noktasında her türlü çabanın gösterilmesi gerektiğini belirtti

Kurumun destekleri hakkında genel bilgiler veren İl Koordinatörü Ahmet Cemil Ceyhan “Kurumumuz tarafından yürütülen IPARD programı kapsamında, ilimizde 325 proje alındığını, bu projelerin toplam yatırım tutarının yaklaşık olarak 228 milyon TL dir. Bu başvurulardan 195 tanesi ile sözleşme imzalandı ve bu sözleşmeye bağlanan projelere yaklaşık 113 milyon TL hibe verilecek” diye konuştu.

Ceyhan, “Afşin ve Elbistan ilçelerinin sahip olduğu tarım havzasının Konya ovasından sonra ülkemizin sayılı tarım arazilerinin arasında yer alıyor. Bu arazilerin sağladığı avantajlarla birlikte yatırımcılarımızı besi ve süt çiftliklerinin kurulması için bölge yatırımcılarımızı %70’lere ulaşacak olan karşılıksız hibe desteklerimizden faydalanmaya bekliyoruz ve istiyoruz. İlimizde üretilen elma, domates ve lahana üretiminin büyük bölümü kuzey ilçelerimizde gerçekleşmektedir. Bu ürünlerin uygun şartlarda muhafazası için soğuk hava depoları gibi yatırımların kurulması için müteşebbisleri kurumumuza bekliyoruz. Ülkemizin sayılı nehirlerinden Ceyhan nehri ve kolları ilçemizde olmasına rağmen Kültür Balıkçılığı konusunda bir proje başvurusunun yapılmadığını ve bu konuda proje beklediğimizi ayrıca belirtmek isterim.  Ayrıca; doğa, tarih, kültür ve sağlık turizmi konularında yeterli bölgesel avantajlar olmasına rağmen Kırsal Turizm yatırım alanında yer alan konaklama tesisleri, yol boyu dinlenme tesisleri, yeme-içme tesisleri, piknik-mesire alanları, butik oteller, apart oteller, lokanta ve restoranlar, halı saha ya da akuapark gibi yatırımların yapılması için girişimcilerimiz proje sunmak üzere İl Koordinatörlüğümüzle irtibata geçebilirler” açıklamasında bulundu.

Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, yaptığı konuşmada, “Kaymakamlık bünyesindeki kurumlar olarak eğitim, sağlık kültür ve tarım alanında birçok ciddi yatırımların yapıldığını ve bu sayede gelir getirici kaynakların oluşturulması ile birlikte istihdamın arttırılması sağlanmıştır. Özellikle son yıllarda birçok kurum sanayici veya yatırımcılara hibe desteği vererek yatırımların artmasını teşvik etmiştir. Bu kurumların başında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun özellikle tarım alanındaki hibe destekleri son derece önem arz etmektedir. Bu hibe programları neticesinde alınan alet ve ekipmanların gerçekten verimli bir şekilde kullanarak üretime dönüştürüldüğünü şahit olmuş durumdayız. Bugünde yapılacak olan sözleşme töreni ile sözleşmelerini imzalayacak olan yatırımcıların bir an evvel yatırımlarını tamamlamalarını ve bu desteklerden yetinmeyerek bundan sonraki süreçte yatırımlarının büyütmelerini arzu ediyoruz. Bu sayede hem kendi gelirlerini hem de ülke gelirlerinin artmasına ve istihdamın artırılmasına katkı yapacaklarını umuyoruz. Sonuç olarak her türlü teknik desteğini esirgemeyen Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun bir sonraki proje çağrı döneminde özellikle Afşin ve Elbistan yatırımcıların proje vermesi gerekiyor” diye konuştu.

Yapılan konuşmalardan sonra Elbistan ve Afşin İlçelerinde proje başvurusunda bulunan ve sözleşme imzalamaya hak kazanmış 21 adet yatırımın faydalanıcıları ile sözleşme imzalama töreni yapıldı. Sözleşme imzalanan yatırımların 1 tanesi Afşin’de kurulacak olan modern bir soğuk hava deposu inşası, 1 tanesi yine Afşin ve Elbistan arasında yer alan ve Kırsal Turizm kapsamında değerlendirilen restoran projesi ve 1 tanesi Arıcılık projesi ve geriye kalan 18 tanesi ise Tıbbi ve Aromatik yetiştiriciliği projesi yer alıyor. Sözleşme imzalanan projelerin toplam tutarı yaklaşık 6.5 milyon TL.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğünün 13. Başvuru Çağrı ilanı sonucunda Afşin ve Elbistan İlçelerinde yapılması planlanan 21 adet yatırım projesini sözleşme imzalama töreni, Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, Elbistan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ayhan Özcan, Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar, Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, Afşin ve Elbistan’da faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri, Proje sahipleri ve çok sayıda potansiyel yatırımcının katılımı ile gerçekleştirildi.

 

Editör: Haber Merkezi