İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, buğdayda önemli verim kayıplarına yol açan septorya hastalığına karşı üreticilere ilaçlama yapmaları uyarısında bulundu.

Bölgede buğdayda başak atma döneminde görülen ve hastalıklara karşı çiftçilerin tarlalarını sürekli kontrol altında tutması gerektiğini belirten Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, önlem alınmaması halinde ürünlerde verim kayıplarına neden olacağını söyledi.

Havaların ısınmasıyla birlikte buğday hastalık ve zararlılarının arttığını ifade eden Kurt, Buğdayda önemli verim kayıplarına neden olan septorya hastalığı bölgede görülmeye başladı. Bu hastalığın belirtileri ilk önce yaşlı yapraklarda küçük, koyu renkli ve sulu lezyonlar olarak ortaya çıkar. Bunlar genişleyerek, kenarları siyah ya da kahverengi ve ortaları küçük siyah fungal sporlanma yapılarıyla (piknidyumlar) dolu yaklaşık 5 mm çapında yuvarlak lezyonlar oluşturur. Gövde, sapçık ve çanaktaki lezyonlar genellikle daha uzun olur ve ortalarında piknidyumlar gelişir. Hastalık şiddetli olduğunda lezyonlar birleşerek yaprakların çökmesine ve sonunda bitkinin yapraklarını tamamen kaybetmesine neden olur."diye konuştu.

Ürün kaybına neden olan septorya yaprak lekesi hastalığı ile mücadele yöntemleri ile alakalı bilgiler veren Kurt, şunları söyledi:

"Üreticilerimiz,  dayanıklı çeşit ekilmeli ve ekim nöbeti uygulanmalıdır. Bitkinin ihtiyacından fazla azotlu gübre kullanmaktan kaçınılmalı ve sık ekim yapılmamalıdır. Bu belirtilere tarlalarında rastlayan çiftçilerimiz İlçe Müdürlüğümüze başvurarak detaylı bilgi alabilir ve kimyasal mücadelesi hakkında bilgi edinebilirler."

Editör: Haber Merkezi