Afşin İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt son zamanlarda bilinçsiz zirai ilaçların arıların neslini tükettiğine ve arılara zarar verdiğini belirterek, zirai ilaçların arılara zarar vermemesi için gerekli tedbirlerin alınacağını kaydetti.

Afşin İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, yazılı bir açıklama yaparak zirai ilaç kullanımı yapan çiftçilere uyarılarda bulundu.

Tarımsal üretimde hastalık ve zararlılıklara karşı zirai mücadele yapıldığını belirten Muttalip Kurt, zirai mücadelede kullanılan ilaçlar, önemli bir gelir kaynağımızı oluşturan bal arılarına karşı zehir etkisi yapmakta ve bazen arı ölümlerine sebebiyet vermekte olduğunu belirtti.

Bu nedenle Afşin’deki çiftçilerin zirai ilaç kullanırken bazı hususlara dikkat etmesi ve arılara zararsız zirai ilaç kullanımına dikkat etmeleri gerektiğine değinen Kurt, arılara zarar vermemek için yapılması gereken bazı hususlardan bahsetti.

Afşin İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, “Mevcut imkânlar ölçüsünde arı kovanlarını ilaçlama yapılan alanlardan uzak yerlerde bulunmasına özen gösterilmelidir. Bu uzaklığın ise en az 6 km olmasına dikkat edilmelidir. Zirai mücadele yapılacak yerlerdeki ve çevresindeki arıcılara mücadele yapacak kuruluş ve şahıslar tarafından 7 gün önceden haber verilmelidir. Ayrıca arıcılar Bakanlık İl/İlçe Müdürlüklerinden bulundukları yöredeki mücadele programları hakkında bilgi almalıdır. İlaçlamadan belirli bir süre önce, ilaçlama programına alınan bölgenin genişliği, kullanılacak ilacın cinsi, atılma zamanı, etki süresi ile bal arılarına olan etkisi kitle iletişim araçları ile arıcılara duyurulmalıdır. İlaçlamaların kültür bitkilerinin çiçek açtığı dönemden önce veya sonra yapılmasına özen gösterilmeli ve çiçek açma döneminde ilaçlama yapılmamalıdır. Eğer bu devrede ilaç atma zorunluluğu varsa kısa sürede parçalanabilen ve arılara en az düzeyde etkili olan ilaçlar seçilerek, arıların aktif olmadığı zamanlarda uygulanmalıdır.” dedi.

Ayrıca İlaçlanan meyve ağaçları altında veya tarla kenarında bulunan çiçekli yabancı otları arı zayiatını önlemek için ilaçlamadan önce imha edilmesi gerektiğine de dikkat çekti.

Editör: Haber Merkezi