Esed'in zulmünden kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeli mültecilerin yaşam mücadelesi yürek burkuyor. Kurşunlardan kaçarak Kahramanmaraş’a yerleşen aileler, başlayan kış mevsimi nedeniyle barındıkları derme çatma evlerde soğuklardan korunmaya çalışıyor.
Kahramanmaraş’ın kenar mahallelerindeki yıkık-dökük evlere yerleşen Suriyeli aileler yardım bekliyor. Ekonomik durumları olmadığı için dört aile bir araya gelip bir ev kiralıyor ve aynı oda içerisinde 20 kişi hayatta kalmaya çalışıyor. Sobaları olmadığı için küçük bir kömür mangalı etrafında ısınmaya çalışan aileler, yardım eli uzanmazsa donma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaklar.
Soğuklardan en fazla etkilenenler ise çocuklar ve kadınlar. Özellikle ev işlerinde suyla uğraşmak zorunda kalan kadınlar, ısınacakları sobaları olmadığı için her an bir hastalığa yakalanma riski taşıyor.
Yusuflar Mahallesi’nde kiraladıkları bir ev içerisinde yaşama tutunmaya çalışan Halid ailesi, yardım bekliyor. Evin reisi Muhsin Halid, bel fıtığı olduğu için çalışamadığını belirterek, “Ben çalışamıyorum. Diğer oğlum sağ ancak onun da eli sakat. Bu eliyle böyle çalışıyor. Kaçtık oradan geldik. 2,5 ay oldu. Ama şimdi de soğuk ve açlıkla mücadele ediyoruz. Aynı ev içerisinde 21 kişiyle yaşıyoruz. Ağabey, kardeş, hepimiz burada yaşıyoruz. Lütfen bir yardım eli uzansın” dedi.
Evin annesi Delal Halid’de özellikle çamaşır ve bulaşık yıkadıktan sonra üşüdüklerini ifade etti. Halid, “Isınacak soba istiyoruz. Hiçbir şeyimiz yok. Yakacak yok, odun ve kömür yok. Ben burada bir şey yıkadığım zaman ellerim titriyor soğuktan. Yıkayıp geldikten sonra, ısınmak istiyorsun, ısınacak bir şey yok. İşte gördüğünüz gibi bir mangal var ve hepimiz onunla ısınmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Öncelikli ihtiyaçlarının soba olduğunu kaydeden Şadiye Halid, “Ben ağabeyim, kocam, ablam hepimiz bir yerde oturuyoruz. Bize öncelikli olarak soba, odun ve kömür lazım. Ardından kıyafet istiyoruz. Çocuklara ilaç lazım. Yerde serili bir şey olmadığı için evimiz çok soğuk” şeklinde konuştu.
Muhammed Halid’de iş konusunda yaşadıkları sıkıntıya değindi. Dil bilmedikleri için çalışamadıklarını kaydeden Halid, çalışma imkanı bulanların ise çok düşük ücretler aldığını belirtti. Halid, “Buraya geldik, çadır kente girmeye çalıştık, yer olmadığı için bizi almadılar. Dışarda oturmaya kalktık, tek aile bir ev alamıyoruz. dört aile birleşip bir ev kiraladık. Onun ücretini ödemek için çalışıyoruz, iş arıyoruz ama 15-20-25 TL yevmiye alıyoruz ama bu rakam çok az. Çalıştırmıyorlar, dil yüzünden çalışamıyoruz. Biz hayatımızın normal geçmesini istiyoruz. Bizi misafir gibi karşılamalarını istiyoruz” dedi.
Suriyeli aileleri için bazı hayır kuruluşları harekete geçerken, acilen sobaya ve yaşamsal maddeye ihtiyaç duyan yaklaşık 650 ailenin bulunduğu öğrenildi.
Editör: Haber Merkezi