Afşin Toplum Sağlığı Merkezinde görevli Diyetisyen Gülbeyaz Şahin, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurban etinin nasıl korunması ve tüketilmesiyle alakalı bilgi verdi.

Yaklaşan Kurban Bayramıyla öncesinde beslenmeyle ilgili uyarılarda bulunan Diyetisyen Gülbeyaz Şahin, kesilen kurbanların etlerin hemen tüketilmesinin insan sağlığı açısından ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtti.

Bayramı sağlıklı geçirmek için her öğünde et tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Şahin, "Sağlık Bakanlığımızın Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğümüz bu yılki Kurban Bayramı temasını Sağlıklı Bayramlar olarak belirledi. İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak vatandaşlarımıza bilgilendirmede bulunuyoruz. Öncelikle hatırlatmamız gereken en önemli husus, veteriner kontrolü olmayan ve uygun koşullarda kesilmeyen etlerin birçok bulaşıcı hastalık bulaştırma riski olduğu. Bunun için kurban etinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Öncelikle yapılan en önemli hata kurban kesildikten sonra hemen etinden yemek. Kurban kesildikten sonra etler serin bir ortamda 3-4 saat muhafaza edilmeli ve daha sonra 1 gün buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmelidir. Ölüm sonrası katılığının geçmesi ve hayvan etinin daha çok yumuşaması için bu uygulamayı kesinlikle yapmalıyız." açıklamasında bulundu.

Kurban etinin uygun porsiyonlara ayrılarak derin dondurucuya bırakılması gerektiğini hatırlatan Şahin, "Kurban etinin besin değerinin kaybolmaması için elimizden geldiğince kıyma haline getirmemeye özen göstermeliyiz. Porsiyonları ise ailedeki kişi sayısına göre ayarlamalıyız. Hangi yemekte ne kadar et kullanılacaksa, porsiyonlarda o şekilde olmalı. Etlerde eksi 18 derece 4 ila 6 ay süreyle saklanabilir. Derin dondurucudan çıkartılan sıcak bir ortamda çözülmesi yanlış bir uygulama. Pişirmek için buzluktan çıkartılan etler derin bir kap içerisinde, yine buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmeli ve hemen pişirilmelidir. Çözülen etin suyunun da etrafa sıçramamasına özen göstermeliyiz." diye konuştu.

Sağlıklı beslenme açısından etlerin pişirilme şeklinin de çok önemli olduğunu vurgulayan Şahin, şunları söyledi:

"Kurban etinden en sağlıklı şekilde yararlanmak için tüketim ve pişirme yöntemlerine dikkat etmeliyiz. Bölgeye uygun pişirme yöntemlerini kullanmalıyız. Bağ dokusu ve kas dokusunun yoğun olduğu bölgeleri haşlama yöntemiyle pişirmemiz gerekmekte. Daha yumuşak bölgeler ise kızartma ve kavurma yöntemiyle pişirilebilir. Kilo fazlası, şeker hastası ve kalp, damar hastası olan bireyler et tüketimine biraz daha dikkat etmeli. Etin besin değerinden daha çok yararlanmak istiyorsak yeşilliklerle birlikte ve yanında C vitamini barındıran gıdaları kesinlikle tüketmeliyiz. Etin yanından bolca salata ve limonu eksik etmemeliyiz. Etin dışında bayram dolayısıyla yapılan ziyaretlerde ikram edilen tatlı veya şekerlere hayır demeyi öğrenmemiz gerekiyor. Şekerin vücuda verdiği zararlar artık herkesçe biliniyor."

Kurban Bayramı boyunca bunlara dikkat edin;

1. Pişirme yöntemi olarak; haşlama, fırın ve ızgara gibi yöntemler tercih edin ve kızartma ve kavurma yönteminden kaçının.
2. Kavurma yapılacaksa kuyruk yağı veya tereyağı eklenmeden kısık ateşte kendi suyu ile pişirin ve az miktarlarda tüketin.
3. Et kullanılarak yapılan sebze yemeklerini yağ eklemeden pişirin.
4. Özellikle et yemeklerinde katı yağ kullanmayın ve etin kendi yağı ile pişmesini sağlayın.
5. Etin ateşe yakın olarak pişirilmesi hem kanserojen öğelerin oluşumuna neden olur, hem de B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açar. Bu nedenle mangal yaparken etler ateşten 15 santimetre olmalıdır. Kömürler de kor halini aldıktan sonra pişirme işlemine başlanmalıdır. Ayrıca mangalda pişirme sırasında etin dış kısmı hızlı bir şekilde pişmekte ve etin iç kısmı çiğ kalmaktadır.
6. Etin çiğ veya az pişmiş olması, tüketim kalitesini düşüreceği ve besin zehirlenmesine yol açabileceğinden, içinin ve dışının iyi pişmiş olmasına dikkat edin.
7. Menünüzde, gerekli posa ve diğer vitamin-minerallerinin alınması için sebze grubundan besinleri mutlaka bulundurun.
8. En başta karbonhidrat olmak üzere; B1, B6, B2 vitaminleri, amino asitler, doğal lifler ve yağ asitleri, magnezyum, çinko, potasyum gibi önemli minerallerin kaynağı olması açısından ekmek, pilav, makarna gibi besinlerden uygun miktarda tüketebilirsiniz.
9. Yoğurt, cacık, ayran gibi protein, kalsiyum, fosfor, B2 ve B12 vitamini olmak üzere birçok besin öğesinden zengin olan süt ve ürünlerini menünüze ekleyin.
10. Sabah mutlaka güne kahvaltı edilerek başlayın.
11. Günde 2-2.5 litre su tüketimine dikkat edin.
12. Bayram ziyaretleri sırasında artan çay ve kahve tüketimi aşırı miktarlarda olduğunda uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabileceğinden, az miktarda tüketin.
13. Dengeli beslenme için kavurma ve kırmızı eti öğle öğününde tüketmeye özen gösterin.
14. İkram amaçlı sunulan ağır hamurlu tatlılar ve çikolatalar yerine; sütlü ve meyveli tatlılar tercih edin ve porsiyon miktarlarını az tutun
15. Bayram boyunca fiziksel aktiviteye daha da önem verin ve en az 45 dakika olacak şekilde tempolu yürüyüşlere devam edin.

Editör: Haber Merkezi