Saman fiyatlarındaki artış, kuraklıktan dolayı sıkıntı yaşayan hububatta istediği verimi alamayan Elbistan çiftçisine moral olurken, besicileri zor durumda bıraktı.

Bu yıl saman fiyatı yüzde 200’ü aşan oranda zamlandı. Hayvancılar, geçtiğimiz yıl tonunu 80 TL üzerinden satın aldığı saman için bu yıl en az 250 TL’yi gözden çıkaracak. Buğday kalıntılarının daha fazla fiyatla alıcı bulacağı düşünülüyor.

Kuraklık, hububat üretimini olumsuz etkiledi. Elbistan ovasının can damarlarından olan hububatta yüzde 70’lere varan zarar söz konusu. Ekinlerin biçilmesini bekleyen hayvan sahipleri de kara kara düşünüyor. Hayvan yemi olarak kullanılan buğday ve arpa samanının fiyatındaki artış durduralamadı. Arpanın tonu 730 TL’den alıcı bulurken, saman ise 250 TL’ye satışa çıkarılıyor. Buğday fiyatları ise 820 TL olarak telaffuz ediliyor.

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Memet Ali Bulut, “Geçen yıl buğday samanının tonu 80 ile 110 TL arasında değişiyordu. Bu yıl Hatay bölgesinde 250 ile 260 TL’den satılıyor. Güneydoğu Bölgesinin ekinleri biçildi. Hasat tamamlandı. Dolayısıyla bizim bölgemizde hasat yeni başladı ve saman fiyatlarının artacağını düşünüyoruz. Bu rakam Buğday samanında 300 TL’ye kadar çıkabilir ”dedi.

Hükümetin saman ithali için çalışma başlattığını aktaran Bulut, “Hükümet saman ithali için çalışmalara başlandığını bildirdi. Ancak ithal edilen hayvan yemlerinin ne derece sağlıklı olacağını düşünmek gerekiyor. Çünkü geçen yıl ithal edilen hayvan yemlerinde küflenme görüldüğü öğrenildi. Bu şikayet bir çok kesim tarafından dile getirildi. Eğer küflü yem getirilecekse, hiç para verilmesin. Bu durumda hayvanlarımızda hasta olabilir” görüşünü aktardı.

Elbistan ovasının 1 milyon 300 bin dönüme yakın arazisi var iken bu orandan yalnızca yüzde 70’i sulanabiliyor. Kalan kısım ise kıraç arazi olarak biliyor ve verimliliği değişkenlik gösterebiliyor.
Editör: Haber Merkezi