Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Türkiye’nin 2023 Türkiye Turizm Stratejisinde öngördükleri çerçevede, dünya turizm gelirinden 50 milyar dolar pay almayı ve 50 milyon turiste ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. 

Konya’da düzenlenen 2. Uluslararası Helal Turizm Konferansına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal konferansın açılışında konuştu. Helal turizmin insanın keşfetme arzusunun yine insanın duyarlılıklarına ve insanın hassasiyetlerine uygun bir şekilde karşılanması konularında duyarlılık oluşturması gerektiğini dile getiren Bakan Ünal, “Bütün dünyaya helal turizm aslında şunu söylüyor. Turistlerin, seyahat eden insanların hassasiyetlerine saygı duyun mesajını veriyor. Onların inançlarına tercihlerine ve yaşam biçimlerine saygı duyulması mesajını veriyor. Yani helal turizmi biz sadece ruhu açısından baktığımızda, belli bir inanca mensup insanların kendi aralarındaki bir organizasyon olarak görmek yerine aslında turizmin ruhunu yaşatmak adına turistlerin, bizim ifademizle misafirlerin hassasiyetleri, inançlarını tercihlerini dikkate almak mesajını da bize verdiğini hatırlatmak isterim” dedi.

"50 Milyon Turist Hedefliyoruz"

Bakan Ünal, dünya turizm verilerinde, 2015 yılında 1.2 milyar insanın seyahat ettiğini ve 1.5 trilyon dolar turizm gelirinin ortaya çıktığını anımsattı. 

Turizm verilerindeki bu rakamın dünya gayrisafi hasılasının yüzde 10’luk kısmını oluşturduğunu anlatan Bakan Ünal, sözlerine şöyle devam etti: "Ülkemiz 2023 Türkiye turizm stratejisinde ön gördüğümüz çerçevede buradan 50 milyar dolar gibi bir pay almayı ve 50 milyon turist gibi bir hacme ulaşmayı hedefliyoruz. Müslüman ülkelerden gelen turist sayılarına baktığımızda 2015 yılında 7.6 milyon turist Müslüman ülkelerden Türkiye’ye gelen, geçen yıla göre yüzde 30’luk bir artış söz konusu. Dünya turizm örgütünün verilerine baktığımız da bir taraftan seyahatler bireyselleşirken doğal olarak bir taraftan da hızla dijitalleşiyor. Yani insanlar artık internet ortamından çok rahat bir şekilde seyahat etmek istedikleri mekanları, yerleri seçebiliyor. Bir taraftan seyahat süreleri kısıtlanırken, seyahat sayıları da diğer taraftan artıyor. Bu bize bir şeyi daha getiriyor. Hızlı bir şekilde destinasyon değişiyor ve destinasyonların hızı ve ulaşımı da tercihleri ve beklentileri bir şekilde belirliyor.” 

Konya’nın İslam turizm başkenti seçilmesinin ilginç bir tevafuk olduğunu kaydeden Bakan Ünal, şunları söyledi:

“Kudüs’ten sonra Konya İslam Turizm Başkenti seçildi. 2017 yılında bunu bütün şehirlerin anası ve bizim göz bebeğimiz Medine’ye bunu devredecek. Dolayısıyla Konya’nın iki mübarek belde arasında, Kudüs ile Medine arasında olması bir tesadüf değil, bir tevafuk olarak görmek gerekir. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bu tür etkinliklere vereceğimiz destekleri artırarak devam edeceğiz. Önümüzdeki süreçte özellikle kendi bölgemizin destinasyonlarını ve destinasyon yönetimini yeniden oluştururken aslında bir şeyi daha yapmamız gerekiyor. Uzak destinasyonlardan gelen Çin, Hindistan, Malezya, Endonezya gibi ülkelerden gelen turistlere aslında bölgeyi tek bir destinasyon olarak tanıtmanın da önemli olduğunu düşünüyorum.”

Konya Valisi Muammer Erol da, günümüzde helal turizmin küresel turizm içerisindeki payının her geçen gün artmakta olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu alanda faaliyet gösteren profesyonel, yatırım ve finans kuruluşlarının, turizm firmalarının ve tedarikçilerinin ilimizde uluslararası profesyonellerle oluşturmaktan ve bu heyecana ev sahipliği yaparak hep birlikte sizle paylaşmaktan son derece mutlu olduğumuzu da belirtmek isterim.”

Konferansa Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın yanı sıra Yemen Turizm Bakanı Muammer Mutaher El Eryani, Arap Turizm Birliği Başkanı Dr. Bandar Fahad Al-Fehaid, AK Parti Konya İl Başkanı Musa Arat, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, çok sayıda İslam ülkesinden sektör temsilcisi katıldı.

Editör: Haber Merkezi