KSÜ Senem Ayşe Konferans salonunda gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak, Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu katıldı.
Türk dış politikasında Batı Trakya Türkleri’nin önemli bir yer tuttuğunu belirten Hüseyinoğlu, Batı Trakya Türkleri’nin geçmişten bu güne yaşadığı süreçleri anlattı. Tarihte kurulan İlk Türk cumhuriyetinin 1913’te kurulan Batı Trakya Türk Cumhuriyeti olduğunu hatırlatan Ali Hüseyinoğlu, uluslararası baskılar sonucunda kendini feshetmek zorunda bırakıldığını söyledi.

Batı Trakya Türklerinin 1923’te Yunanistan tarafından yasal olarak azınlık statüsü kazandığını belirten Hüseyinoğlu, “Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin iyi olduğu dönemlerde bu yasal azınlığa baskılar azalırken, ilişkilerin kötüleştiği dönemlerde baskılar şiddetini arttırmıştır” dedi.

Hüseyinoğlu “Özellikle 1980’li yıllarda Yunanistan’ın baskılarını arttırmış ve işi temel insan haklarını çiğnemeye kadar götürmüştür. Öyle ki 1988’de mahkeme kararı ile bu bölgedeki Türklerin kurduğu kurum ve derneklerden Türk ibaresi kaldırılmıştır”

1999 yılında Türkiye ve Yunanistan’da yaşanan depremler sonrası oluşan deprem diplomasisinin iki ülke ilişkilerinde olumlu etkiler oluşturduğunu ve bu olumlu havanın Batı Trakya Türklerinin azınlık haklarını elde etmesinde önemli bir payının olduğunun altını çizen Hüseyinoğlu, Türkiye’nin Yunanistan dış politikasında, Batı Trakya Türkleri konusunun Kıbrıs sorunu ve Ege sorununun ardından üçüncü sırada yer aldığını belirtti. 

Hüseyinoğlu, bütün olumlu gelişmelere rağmen halen Yunanistan’da Müslümanlık ve Türklük karşıtı saldırıların sürdüğünü ifade etti.
Editör: Haber Merkezi