Afşin’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları ve buna bağlı ölümler artmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Kovid-19 salgınına yakalanan 4 kişi hayatını kaybetti.

İlçe genelinde artan Kovid-19 vakaları nedeniyle Afşin Devlet Hastanesindeki 5 servis “Kovid 19 Servisi” olarak ayrıldı.

Afşin Devlet Hastanesinde koronavirüs tedavisi gören 2 kişi ve durumlarının ağır olması nedeniyle Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesine sevk edilen 2 kişi yaşamını yitirdi.

Sosyal mesafe ve maske kullanım oranının artırılması başta olmak üzere Kovid-19 salgınının önlenmesi için denetimlerin gerçekleştirildiği Afşin’de, tüm çalışmalara rağmen vaka artışları dikkati çekiyor.

Toplu buluşmalar riski arttıyor

Afşin’de kalabalık toplumsal etkinliklere katılım salgının yayılımına neden oluyor. Yapılan tüm uyarılara rağmen gerçekleştirilen buluşmalar ve şehir dışı temaslar pozitif vaka sayısını her geçen gün arttırıyor.

Normalleşmeye dönemeyen Afşin’de vaka sayısındaki artış endişelendiriyor. Yetkililer, rakam paylaşmıyor ancak artışın devam ettiğini belirtiyor. Pozitif vakalar nedeniyle Afşin Devlet Hastanesinde 1. kattan başlayarak 5. kata kadar Kovid-19 servisine dönüştürüldü.

Acil hastaların dışında randevusuz hastaların kabul edilmediği hastanede şuanda tüm servislerin dolu olduğu öğrenildi.

Afşin yavaş yavaş kırmızıya dönüyor

  

Koronavirüs vakasının arttığı Afşin’de, "Hayat Eve Sığar" uygulamasında yer alan, "güvenli alan" bölümlerinin yavaş yavaş kırmızıya boyandığı görüldü.

Sağlık Bakanlığı'nın, "Hayat Eve Sığar" uygulamasında yer alan, "güvenli alan" bölümü ile kişileri bulundukları alandaki toplam kişi sayısı ve riskli kişi sayısını görüntüleyebiliyor. Uygulama sayesinde sonradan tespit edilmiş pozitif vaka ile aynı ortamda aynı zaman diliminde bulunan kişilere bildirim yapılıyor.

65 yaş üstüne Kovid-19 kısıtlaması geldi

Sosyal mesafe ve maske takmak gibi bireysel önlemlere uyulmaması nedeniyle vaka artışının yaşandığı Afşin’de bazı yasaklar yeniden uygulamaya kondu. Vaka sayılarının yükselmesiyle birlikte 65 yaş ve üzerine "dolaşım sınırlaması" getirildi.

Afşin Kaymakamlığı İlçe Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan yasak kapsamında, "Salgınla mücadelede risk grubundaki 65 yaş üstü vatandaşlarımızın, bulaş riskinin arttığı sabah 07.00 - 10.00 saatleri ile akşam 17.00 - 20.00 saatlerinde toplu taşıma araçlarını kullanmalarının ve akşam 17.00'den sonra sebze, meyve pazarlarına girişlerinin kısıtlanmasına karar verilmiştir." ifadeleri kullandı.

"Mahalle denetim ekipleri" oluşturulacak

Afşin’de, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında izolasyon ve karantinaya alınan kişileri takip ederek, izolasyon koşullarının uygulanmasını sağlayacak "Mahalle denetim ekipleri" kurulacak.

Salgınla mücadelede alınan tedbirlerin sahada etkin şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla kurulan İl Salgın Denetim Merkezleri koordinasyonundaki İlçe Salgın Denetim Merkezleri bünyesinde 'Mahalle denetim ekipleri'nin oluşturulmasına karar verildi.

Bilgilendirmelere karşın evde izolasyon yükümlülüğünü ihlal ettiği tespit edilenler hakkında ise idari para cezası uygulanacağı bildirildi.

Maske takın, hayat kurtarın

Yetkililer, sosyal mesafe, maske, kalabalıktan kaçınma ve elleri sık sık yıkamanın önemini bir kez daha hatırlattı.

Editör: Haber Merkezi