Araştırmacı Tarihçi Yazar Mustafa Köş’ün yazdığı  Fermanlarla Ashab-ı Kehf isimli kitabı yayınlandı.Selçuklu Devleti, Osmanlı Devleti zamanında Eshab-ı Kehf'e gönderilen fermanlar kitaplaştırıldı.

Uzun yıllar Binboğa'nın Üç Çiçeği, Milli Mücadelede Afşin, Ashab-ı Kehf (Efsus) Afşin,  kitaplarını kaleme alan Araştırmacı Yazar Mustafa Köş, son olarak 4'üncü kitabı olan Fermanlarla Ashab-ı Kehf isimli kitabının çalışmasını tamamlayarak piyasaya sürdü.

Kitap hakkında bilgi veren Araştırmacı Tarihçi Yazar Mustafa Köş, "Fermanlarla Ashab-ı Kehf kitabında ünlü İslam Alimi İbni Habip başta olmak üzere Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat, Osmanlı Padişahlarının ve Dulkadiroğulları beyi Alaüddevle Bozkurtbey'in fermanları ile devlet arşivlerinde bulunan Eshab-ı Kehf’e ait bilgi ve belgeler toplanarak kitaplaştırılmıştır." dedi.

Köş, Büyük İslam Alimi İbni Habip başta olmak üzere Selçuklu, Osmanlı ve Dulkadiroğullarına ait Fermanların Eshab-ı Kehf’in Afşin'de olduğunu gösteren ve Eshab-ı Kehf’in tapusu niteliğinde belgeleri toplayarak kaleme almıştı. Fermanlarla Ashab-ı Kehf, Selçuklular, Osmanlılar ve Dulkadiroğulları dönemi ile Osmanlı arşivlerinden bulunan belgelere ulaşan Köş, Fermanlarla Ashab-ı Kehf’e ait resmi belgeler ile ispat ederek 'Fermanlarla Ashab-ı Kehf isimli kitabı yazdı.120 sayfa ve tamamı resmi belgelere dayanan eser için yaklaşık 10 yıl araştırma yaptığını belirten Köş,Eshab-ı Kehf’e ait bilgi ve belgeleri toplamaya devam ettiğini söyledi.

Araştırmacı tarihçi Yazar Mustafa Köş sözlerine şöyle devam etti.

"Afşin’imizin çok zengin bir tarihi vardır. Bazıları çıkmış diyor ki; işte efendim Afşin nedir ki tarihi olsun diyor ben bir araştırmacı tarihçi yazar olarak buna katılmıyorum. Şuan benim araştırıp bulduğum belgelere bakılırsa sadece özetleyerek yazarsak 750 sayfa Afşin tarihi, 1000 sayfa Ashab-ı Kehf tarihi, 300 ile 400 Milli Mücadelede Afşin tarihi bulunmakta olup, bunun yanı sıra yine Afşin’in kültürü olarak Demirci ustaları, Sustalı bıçak ustaları, Nalbant ustaları, Kalaycı, semerci, Köşger ustaları, At arabacıları, Semerci ustaları bunlarda birer Afşin’in kültürü tarihidir. Fermanlarla Ashab-ı Kehf belgeleri olmak üzere Milli Mücadelede Afşin adlı kitabımdaki tarihi yazılarımın bir kısmı Elbistan'ın sesi gazetesi sahibi Mehmet Göçer’in yazmış olduğu Un Sandığı 7 isimli kitabında da yayınlanmıştır. Ben buradan yazmış olduğum eserlere sahip çıkılmasını istiyorum. Araştırmacı tarihçi yazar Mustafa Köş sözlerini şöyle bitirdi tüm Afşinli hemşerilerime sesleniyorum Fermanlarla Ashab-ı kitabına sahip çıkmalarını istiyor tüm Afşinlilere saygılarımı sunarım"



 

Editör: Haber Merkezi