Afşin Kent Konseyi Tarihi Araştırmalar Bölüm Başkanı Araştırmacı Tarihçi Yazar Mustafa Köş Afşin’in tarihi eserler konusunda çok zengin olduğunu belirterek, acilen bir müze açılması gerektiğini bildirdi.

Afşin Kent Konseyi Tarihi Araştırmalar Bölüm Başkanı Araştırmacı Tarihçi Yazar Mustafa Köş, yaptığı açıklamada Kahramanmaraş'ta tespit edilen 54 adet tümülüsün 30'tanesinin sadece Afşin'de bulunduğunu söyledi.

Afşin'in ilk ve orta çağda ticaret yollarının üzerinde bulunan bir yerleşim yeri olduğunu işaret eden araştırmacı tarihçi yazar Mustafa Köş, açıklamasına şöyle devam etti:

"Afşin ve çevresi tarihçiler ve arkeolojik açıdan tarihi ehemmiyetini çok büyüktür. Afşin ve çevresi ilk ve orta çağda ticaret yollarının üzerinde bulunmaktaydı, aynı zamanda ordu yollarının üzerinde bunuyordu. Bu sebeple Afşin il ve orta çağdan bu yana çok önemli bir konumda bulunmaktaydı. Geçen bu süre içerisinde Afşin birçok isim değiştirdi bunlar; Kipsuma, Arabisos, Telhamsun, Efsus, Yarpuz ve son olarak da Afşin adını almış ve günümüze kadar ulaşmıştır bu isim. Bu bölgeye Afşin adında Türk komutanı gelmiştir. Biri Abbasi Halifesi zamanında Afşin Bey bu bölgeyi fethetmiştir. İkinci Afşin Bey ise Sultan Alparslan zamanında Kayseri bölgesinden gelip gene burayı fethetmiştir. Bundan dolayı Afşin ismi ilçemize verilmiştir."

Afşin ve bölgesinde pek çok tarihi eserlerin çıktığını kaydeden Araştırmacı tarihçi yazar Mustafa Köş, "Bu bölgeden pek çok tarihi eserler çıkmakta, Afşin ve bölgesi bir açık hava müzesi konumundadır. Acilen Afşin'de bir müze açılması gerekmektedir. Çünkü Afşin bölge tarih bakımından çok zengin bir yerdir. Bizim en önemli tarih unsurumuz UNESCO dünya mirası geçici listesine alınan Eshab-ı Kehf. Ayrıca Alimpınar Mahallesinde arkeologların kazı çalışmaları sonucu bulunan kaliteli Roma dönemine ait mozaikler ve birçok tarihi eserler çıktı. Afşin’in tarihini yansıtan tarihi taşları, sütunları ve tarihi eserler toplanarak Afşin Belediyemiz tarafından koruma altına alınmıştır.Afşin’de bulunan tarihi eserlerin Kahramanmaraş müzesine götürülerek sergilenmesi ilçemizin tanıtımına büyük zarar vereceğini belirtmek istiyorum. Afşin’de bulunan tarihi eserlerin Afşin'imizde kalması için bu konuda devlet büyüklerimizden, yetkililerimiz ve bölge milletvekillerimizden gerekli çalışmaların yapılmasını bekliyoruz. Tarihi eserler yönünden çok zengin olduğunu bildiğimiz ilçemizde müze açılması için devlet büyüklerimizin, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile gerekli görüşmeleri ve yazışmaları yapılması gerekmekte."dedi.

 

Editör: Haber Merkezi