Afşin İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Çin sarımsağı ve Taşköprü sarımsağının verim değerlerinin, iklim ve toprak şartlarına uyumunun belirlenmesi için çalışma başlatıldı.
Konu hakkında açıklama yapan Afşin İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, Çin sarımsağı ve Taşköprü sarımsağı için kurulan demonstrasyon alanlarına çiftçilerin yoğun ilgi gösterdiğini belirtti.

Sarımsağın çevre şartlarına iyi adapte olabilen yapısından dolayı ülkenin her tarafında yetiştirilebildiğinin altını çizen Kurt, "Sarımsak, ideal üretim alanlarının, deniz ikliminden kara iklimine geçilen yörelerde olduğu görülür. Kastamonu, Tokat, Adana, Gaziantep, Balıkesir, Konya, Kahramanmaraş, Hatay, Yozgat, Tekirdağ illerimizde önemli boyutlarda sarımsak üretimi başarı ile yapılmaktadır" dedi.

Sarımsağın faydalarına değinen Kurt, "Yüzyıllardır bilinen ve kullanılan, doğal bir antibiyotik ve antioksidan olan sarımsağın; sağlık açısından önemi kuşkusuz tartışılamazdır. Antiseptik oluşu, bağışıklık sistemini güçlendirici, tansiyon ve kolesterol düşürücü, idrar ve safra salgılarını artırıcı, kalp ve damar hastalıklarını önleyici, sakinleştirici, kurşun ve yılan zehirlenmelerinde etkili ve kanser yapıcı maddeleri vücuttan uzaklaştırıcı olması ilk akla gelen faydalarındandır. Etkinin çiğ ve kuru olarak tüketilen sarımsakta daha fazla olduğu, pişme ile etken maddelerin kayıplara uğradığı da bildirilmektedir. Ayrıca, iştah üzerine olumlu etkiler yapması sonucu pankreastan insülin salgılanmasını arttırması ve kan inceltici özelliğe sahip olması antikoagülan ilaç tedavisi görenler, diyabetliler ve hamilelerin tükettikleri miktara dikkat etmesi gerekmektedir" açıklamasında bulundu.

Afşin'de, Çin sarımsağı ve Taşköprü sarımsağının verimlerinin ölçülmesi için deneme ekimleri yapıldığını söyleyen Kurt, "İlçemiz Koçovası mahallesinde yetiştiriciliği yapılan Koçovası sarımsağı gerek ilimiz gerekse diğer çevre iller tarafından bilinmektedir. Afşin İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından; Koçovası sarımsağının yanında Çin sarımsağı ve Taşköprü sarımsağının verim değerlerinin belirlenmesi ilçemiz iklim ve toprak şartlarına uyumu, yetiştiricilik metotlarının tanıtımı amacıyla deneme demonstrasyonu çalışması yapılmaktadır. Bu amaçla İlçe Müdürlüğümüzün deneme alanlarında 3 ayrı parselde güzlük ekim demonstrasyon alanı kurulmuştur. Demonstrasyon çalışmasının her aşamasında çiftçilerimiz bilgilendirilecek" diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi