Kahramanmaraş’ta bu yıl kotadan çıkarılan 2 adet kızıl geyik için avcılar 4 bin 500'er lira ödeme yaptı. İlk defa 1987 yılında üretimine başlanan ve 1999 yılında yeterli kızıl geyik nüfusuna sahip olan Kahramanmaraş’a avcılar özel ilgi gösteriyor. 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğünce yapılan tespitler sonrası Kahramanmaraş’ta kota dışı bırakılan iki adet yaşlı kızıl geyik için av kararı alındı. Av kararının yayınlanmasıyla birlikte kızıl geyik avcıları harekete geçti.  Eylül ve Ocak ayı içerisinde avlanması planlanan 6 çatallı, 200 kilogram ağırlığındaki 10 yaşındaki kızıl geyiklerin her biri için 4 bin 500 TL ödeme yapıldı. 1999 yılında Kahramanmaraş’ta başlayan kızıl geyik avının 6.’sı Konya’dan gelen Murat Akkoyunlu tarafından Onikişubat ilçesine bağlı Başkonuş Yaylasında 130 metre mesafeden yapıldı. Kahramanmaraş’ta yaklaşık 350 adet sayıya ulaşan kızıl geyikler için, dünyanın dört bir yanından avcı, bölgeye akın ediyor. Kahramanmaraş genelinde bu yıl kota dışı bırakılan kızıl geyik avının ikincisinin 10 Kasım 2015 tarihinde yapılması planlanıyor.

Kızıl geyik avı hakkında bilgi veren Doğa Koruma ve Mili Parklar Kahramanmaraş Şube Müdürü Hacı Kalınkütük, “Kızıl geyik avı ilimizin Başkonuş mevkisinde yapılmaktadır. 1987 yılında Başkonuş mevkisinde kızıl geyik üretim tesisi müdürlüğümüz tarafından kuruldu. 2 adet kızıl geyik sayısı 1999 yılına 36’ya ulaştı. Ardından doğaya bırakılan kızıl geyiklerin sayısı 300 ile 350 arasında değişmektedir. Bu kapsamda her yıl Kahramanmaraş Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğümüzün kontrolünde, bakanlığımız tarafından belirlenen 2 adet yaşlı biyolojik ömrünü tamamlamış kızıl geyik avı yapılmakta. Tabi buradan elde edilen gelirlerin bir kısmı köy tüzel kişiliklerin aktarılmakta, bir kısmı da devlet hazinesine aktarılmaktadır. Bu şekilde av turizmi kapsamında kızıl geyik avı çalışmalarımız devam etmektedir” dedi.

Kızıl geyik avı, her yıl yapılan envanter tespitinde yaşlı erkeklerin sayısına göre, Orman ve Su İşleri Bakanlığına yapılan müracaat kapsamında av sayısının belirlendiği öğrenildi.

Editör: Haber Merkezi