Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu, önümüzdeki günlerde yasalaşması beklenen taşeron işçilere kadro verilmesini öngören düzenlemenin, 5018 Sayılı Kanun dışında kalan özel bütçeli kuruluşlardaki taşeron işçilerini kapsamamasına tepki gösterdi.

Türkiye Maden İşçileri (Maden-İş) Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, asıl kadro alması gereken taşeron işçilerin, kapsam dışında kalan kurumlarda çalıştığını söyledi.

EÜAŞ’ın da arasında bulunduğu bazı kamu kuruluşlarında çalışan taşeron işçilerin, mevcut düzenleme ile kadro verilmeyeceğini söyleyen Akçul, “900 bin taşeron işçisi merakla kadroya geçmek için gün sayarken, sevincimiz yine kursağımızda kaldı” dedi.

Taşerona kadro verilmesi noktasında hükümet kanadından yapılan farklı açıklamaların taşeron işçisinin boynunu büktüğünü söyleyen Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, “Kamuda çalışan yaklaşık 900 bin taşeron işçisinin yıllardır beklediği kadro müjdesi, Cumhurbaşkanımız ve hükümet yetkilileri tarafından verildi fakat yılsonuna kadar tamamlanması beklenen düzenleme, henüz netlik kazanmadı. Hükümet kanadından yapılan farklı beyanatlar ve yorumlar ise taşeron işçisinin yine boynunu büktü. KİT’lerde çalışan taşeron işçilerinin, kadro dışı kalması gerektiğini söyleyen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in açıklamasını maalesef üzüntüyle karşıladık.”dedi.

Düzenleme dışında bırakılan kuruluşlarda, işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından son derece riskli ve ağır çalışma koşulları uygulandığını belirten Akçul, “Düzenleme, 5018 Sayılı Kanun dışında kalan özel bütçeli kuruluşlarda taşeron işçisi olarak çalışanları kapsamamaktadır. Daha çok Kamu İktisadi Teşekküllerinden oluşan ve aralarında ülkemizin en önemli kamu kuruluşlarının yer aldığı TKİ, ETİ Maden, EÜAŞ, TCDD, TTK gibi işletmelerde çalışan taşeron işçiler, kadro dışı bırakılmışlardır. Kapsam dışında bırakılan bu kuruluşlarda, işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından son derece riskli ve ağır çalışma koşulları uygulanmaktadır. Kamuda taşeron uygulaması sona erdirilecekse, önceliğin bu kurumlarda olması gerekirken, bu kurumların kapsam dışı bırakılması şaşkınlık yaratmaktadır. Kaldı ki KİT’lerde çalışan taşeron işçileri, bu ülkenin kalkınmasına, üretimine büyük katkılar sağlayan fedakâr arkadaşlarımızdır.” açıklamasında bulundu

Akçul, “Yıllarca ötekileştirilen taşeron işçisi kullanıldı, sömürüldü, bedel ödedi. İşsiz kalma korkusuyla sustu, sendikaya üye olamadı. İş arkadaşıyla aynı saatte kalktı, aynı saatte işe gitti, aynı işi yaptı ama aynı maaşı ve sosyal hakları alamadı. Adaletsizliğin, eşitsizliğin, mobbingin âlâsını yaşadı ama evine ekmek götürmek için sesini çıkaramadı; çıkarmaya kalktığında da kendini kapının önünde buldu. Birçok kez seçim malzemesi yapıldı, umut verildi ama hep başa dönüldü ve bir sonuç elde edilmedi. Biz Türkiye Maden İşçileri Sendikası olarak ama her şeyden önce insan olarak, bu adaletsizliğe hep karşı durduk ve her platformda taşeron işçi sorununu gündeme getirdik. Tek bir taşeron işçisi kalmayana kadar mücadelemize devam edeceğimizi ve bu çağ dışı, iş barışını bozan çalışma biçimini kabul etmeyeceğimizi haykırdık” diye konuştu.

900 bine yakın işçiyi kadroya alırken, 50 bin işçiyi bu uygulamadan muaf tutmanın doğru olmayacağını söyleyen Akçul, “Geç kalınmış bir karar olsa da, gelinen son noktada yaklaşık 900 bin taşeron işçisi merakla kadroya geçmek için gün sayarken, sevincimiz yine kursağımızda kaldı. Kadro kapsamına alınmayacağı söylenen 69 kurumda, 50 bin çalışan taşeron işçisi var. Biz sendika olarak sadece üyelerimizin olduğu kurumlarda değil, 69 kurumda çalışan bütün taşeron işçilerinin sesi olarak, bu ayrımcılığa bu adaletsizliğe durun diyoruz. 900 bine yakın işçiyi kadroya alırken, 50 bin işçiyi bu uygulamadan muaf tutmak, büyük haksızlık ve adaletsizliktir. Zaten yıllarca haksızlığa uğramış, sömürülmüş ve ucuz iş gücü olarak görülmüş bu emekçileri diğerlerinden ayırmak, onlara bir darbe daha vurmaktır ve böyle bir ayrıştırmada, haktan, vicdandan, adaletten söz edilemez.” İfadelerine yer verdi.

KİT’lerde çalışan taşeron işçiler için acil bir düzenleme yapılması gerektiğini söyleyen Akçul, kanundan herkesin faydalanması gerektiğini belirterek, “Bir tek taşeron işçisinin bile, kapsam dışında bırakılmasının hiçbir mazereti olamaz. İş barışını bozan bu uygulamada KİT’lere yer verilmezse, iş barışı değil, toplumsal barış bozulacaktır. Ülkemize yakışan da, emekçisine, işçisine, memuruna sahip çıkan ve aralarındaki adaleti gözeten devlet anlayışıdır. Birimlerindeki binlerce emekçiye kadro verirken bir kısmını ayırmak, devletin eşitlik ilkesine de aykırı olacaktır. Bu konunun takipçisi olacak ve örgütlü olduğumuz TKİ, ETİ Maden, EÜAŞ gibi kurumlarda çalışan, tüm taşeron ve geçici işçi statüsündeki emekçilerimizin haklarını sonuna kadar savunacak, emekçilerimiz adına sonuna kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” cümlelerini kullandı.

AEL’de 985 KİT’li kadro bekliyor

Maden-İş Sendikası Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı ise, Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) Kömür İşletmesi’nde çalışan 985 taşeron işçi olduğunu hatırlattı.

Maden-İş Sendikası Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, “Kamuda taşeron uygulaması sona erdirilecekse, bu ülkenin kalkınmasına, üretimine büyük katkılar sağlayan Kamu İktisadi Teşekküllerinde (KİT) çalışan fedakar taşeron işçilerimize kadro verilmelidir” dedi.

Başkan Bölükbaşı, “AEL’de çalışan taşeron işçi kardeşlerimiz, işletmemizin kılcal damarları gibidir. Bant yollarında, tamirat ve değişim işlerinde, role değişimlerinde, temizlik ve yemekhanede, güvenlikte ve iş makinesi tamirinde görev alıyorlar. İşletmemizde kendilerine verilen her görevi, en iyi şekilde yerine getirmek için çalışıyorlar. 985 taşeron işçisi arkadaşımızın kadro sevinci yarım kaldı. İşletmemiz, bayram yerinden yas evine döndü. EÜAŞ’ın kadro kapsamı dışında kaldığı yönündeki açıklamaların ardından Genel Merkezimizle birlikte çalışmalara başladık. Genel Merkezimiz bu konuyu en üst düzeyde takip ediyor. İnşallah, bu mücadelemizde, başta bölgemizdeki taşeron işçilerimiz olmak üzere kapsam dışı kaldığı açıklanan kurumlardaki arkadaşlarımızın haklarını alabilmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz. İnşallah bu adaletsizliğin giderilmesini sağlar ve işçilerimize müjdeli haberi veririz” diye konuştu.

Afşin Elbistan İşletme Müdürlüğünde ve A ve B Termik Santrallerinde çalışan taşeron işçilerinin kadro umudunun ellerinden alınmamalısı gerektiğini söyleyen Maden-İş Sendikası Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, AEL’deki taşeron işçilerin, vücudun kılcal damarları gibi olduğuna vurgu yaptı.

Editör: Haber Merkezi