Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Birimi aralıksız olarak bilgilendirme çalışmalarına devam ediyor.

1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla Afşin Hanımlar Merkezi’nde AK Parti Kadın Kolları heyetine ve birçok bayan vatandaşa bilgilendirme eğitimi düzenledi.

Kanser hastalığının nedenlerinden birinin obezite olduğunu ifade eden İlçe Sağlık Müdürlüğü Doktoru Rukiye Hatipsoylu, "Son yıllarda tüm dünyada ve Türkiye'de en çok konuşulan konu obezite ve beslenmedir. Obezite büyük bir sağlık sorunu ve düzensiz beslenme ile aşırı kalori alma, yağlanma, tatlı ve şekerli gıdalarla beslenme obezitenin en önemli sebeplerinden biridir." dedi.

Tüm kanserlerin yüzde 15-20'sinin nedeninin enfeksiyonlar olduğuna dikkati çeken Hatipsoylu, şöyle devam etti:

"Karaciğer kanserlerinin nedeni hepatit B ve C virüsleri, rahim ağzı kanserinin nedeni humanpapilloma virüsü dediğimiz bir virüs, lenfoma, lösemi gibi hastalıkların birçoğunda sorumlu virüslerdir. Biz bu virüslere karşı korunursak, aşısı çıkan ki hepatit B ve humanpapilloma virüsü aşısı kullanılıyor, bu aşıları yaptırırsak birçok kanserden de korunmuş oluyoruz."

Okullarda beden eğitimi ders saatlerinde artış olması gerektiğini vurgulayan İlçe Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Gülbeyaz Şahin, okul kantinlerinde bulunan otomatlarda satılan şekerli içeceklerin yasaklanması gerektiğini kaydetti.

Şahin, İlçe merkezinde yeşil alanların az olduğunu, yeni yapılan yerleşim alanlarında bisiklet ve yürüyüş yolları ile spor alanlarının artırılması gerektiğini aktardı.

Editör: Haber Merkezi