Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti (KBGC) Başkanı Abid Vanlı, Basın İlan Kurumu (BİK) aracılığı ile resmi ilan yayınlayan il genelindeki gazete sahipleri ve ulusal ajans temsilcileri ile bir araya gelerek basının durumunu masaya yatırdı.
 
Kervanhan Tesisleri’nde gerçekleştirilen buluşmada konuşan Başkan Abid Vanlı; “Büyükşehir Gazeteciler Cemiyetimiz gücünü üyelerinin birlik ve beraberliğinden almaktadır” dedi.
 
Zaman zaman mesleki sıkıntılar yaşansa da, cemiyet üyelerinin birliğini koruyup, mesleğe ve meslektaşlarına katkılarını sürdürdüğünü vurgulayan Vanlı; "KBGC olarak her türlü görüş ve önerilere açığız. Katılımlarından dolayı cemiyet üyelerine teşekkür ediyorum" dedi.
 
KBGC Başkanı Vanlı şunları ifade etti:
 
“BİK’LE BİRLİKTE YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI”
 
"Biliyorsunuz Kahramanmaraş’ta Basın İlan Kurumu Şubesi’nin açılması ile birlikte yeni bir dönem başladı. İl merkezinde daha önce resmi ilan yayınlayan 11 günlük gazetemiz vardı. Birleşme yoluna gidilerek bu sayı ikiye düştü. İlçelerimizde de bu doğrultuda bazı gelişmeler yaşandı. Basın İlan Kurumu’nun belli kriterleri var. Kaldı ki bu kriterlere uymayanların yaşama şansı olmadığı için birleşmeler kaçınılmaz oldu. Birleşme sonrasında tarafların memnun olup olmadıkları bizi ilgilendirmiyor. Bu ayrı bir konu ama burada kurum, birleşmeden sonra kalan gazetelerin hakkını ve hukukunu korumak zorundadır. Kaldı ki Valilik uhdesinde iken de durum böyleydi. Bu benim 10. Dönem denetleme kurul üyeliğinde. O zaman da yeni bir gazete çıktığı zaman ve ben de o yeni çıkan gazetede çalıştığım dönemde gelen denetçiler ince eleyip sık dokurlardı. Yeni gelenlere yönelik olarak (Biz mücadelemizi yaparız) diyorlardı. Aynı durum burada da söz konusudur. Ama yeni bir gazete için resmi alan yayınlama bakımından şart koşulan 36 aylık bekleme döneminde herkes görevini tam yaparak kriterleri yerine getirirse kimsenin buna kanunen bir şey yapmaya hakkı yok.


 
“KAHRAMANMARAŞ ARTIK BÜTÜNŞEHİR”

Ancak şartlar Valilik dönemindeki gibi değil, çok ağır. Gerçek gazeteler çıkacak. Şartlar ağır derken, şunu belirtmek isterim ki; getirilen şartlar bu işten ekmek yiyen gerçek gazetecilerin işine geliyor. Şahsen ben kendi adıma kaliteli gazetelerin çıkmasının keyfini yaşıyorum. Daha önceki yıllarda il dışı toplantılara gittiğim zaman pek gazete götüremezdim. Ama son yıllarda burada çıkan kaliteli gazeteleri büyük bir keyifle götürebiliyorum. Dediğim gibi burada kurum ince eleyip sık dokuyacak, kuralları uygulayacak. Haklarını koruyacak. Ondan dolayı kimsenin buna alınmaması lazım. Tabi herkes mücadelesini kanuni yollarla yapabilir. Ona da kimsenin bir şey demeye hakkı ve hukuku yok. Kimsenin haddine de düşmez. Herkes kaderine razı olur. Tabi ilçelerle de ilgili olarak aynı hususlar geçerlidir. Aynı şekilde de orada ikinci bir gazete çıktığı zaman o hakkı korumak durumundadır. Sayın Bakanımız Mahir Ünal’ın da sıkça dile getirdiği gibi Kahramanmaraş artık büyükşehir ve bütünşehirdir. Merkez, ilçe ayrımı yoktur. Cemiyet olarak özellikle ilçelerimizden büyük destek görüyoruz ve ben yeri gelmişken bunun için ayrıca çok teşekkür ediyorum. Bizler de sizler için ve yaşadığınız sıkıntıların çözümü için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Çünkü bizler de üyelerimizin haklarını korumak durumundayız. Bu nedenle herkesin mücadelesini kanuni yollarla yapması lazım. Sonuna kadar gider, haklı olan hakkını alır. Alamayan ise kaderine razı olur.”

Toplantıda daha sonra yaşanan sıkıntılar ve bunların çözümleri için neler yapılabileceği gibi detaylar karşılıklı olarak konuşuldu. Bu arada Afşinli gazeteci Ömer Kösebalaban’ın gündeme getirdiği “Kahramanmaraş Basın Müzesi” konusunda çalışma yapılması da benimsendi. (HABER MERKEZİ)


Editör: Haber Merkezi