Maden kazalarında hayatını kaybedenlerin yakınlarına kamuda daimi işçi kadrosu verilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından, kömür ve linyit madenlerinin yer alt işlerinde meydana gelen iş kazaları sonucu hayatını kaybeden sigortalıların yakınlarına kamuda sürekli işçi kadrosu verileceği duyuruldu.

Buna göre, 10 Haziran 2003 tarihi ile (10 Haziran 2003 dahil) 13.05.2014 tarihleri arasında kömür ve linyit madenlerinin yer altı işlerinde meydana gelen iş kazası sonucunda ölen sigortalının eş ve çocuklarından birisi, eşi ve çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığınca tespit edilecek ve Devlet Personel Başkanlığı’na bildirilecek.

KİMLER BAŞVURU YAPABİLECEK?

Eş ve çocuğun olması durumunda eşin başvurusunda çocuklardan istihdam hakkında feragat ettiklerine dair beyan istenmeyecek. Çocuğun başvurusunda ise hak sahibi eş ve varsa diğer çocuklardan istihdam hakkından feragat ettiklerine dair beyan alınacak. Eş ve çocuğun olmaması durumunda ise kardeşler istihdam hakkını kullanabilecek. Bu durumda ise varsa diğer hak sahibi kardeşlerden istihdam hakkında feragat ettiklerine dair beyan alınacak.

Feragat beyanı noter huzurunda yazılı olarak düzenlenecek. İş kazasının meydana geldiği ildeki sosyal güvenlik il müdürlüğüne yapılacak.

İSTİHDAMDAN KİMLER YARARLANAMAYACAK?

Bir başkasının bakımına muhtaç olacak derecede engelli olanlar ile kamu kurum ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları, il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşları, özel kanunla kurulan diğer her türlü kamu kurum ve kuruluşlarında, kısmi zamanlı veya geçici süreli görevler hariç olmak üzere her türlü sözleşmeli personel, 657 sayılı Kanuna tabi memur ile sürekli işçi olarak görev yapanlar.

Sosyal Güvenlik Kurumundan veya 506 sayılı Kanunun geçici 20’nci maddesi kapsamında malullük, yaşlılık veya emeklilik aylığı alanlar, Başvuru tarihi itibarıyla 45 yaşını doldurmuş olanlar. İstihdam hakkını kullanacak 45 yaşından küçük herhangi bir kişinin bulunmaması durumunda 45 yaşından büyük hak sahipleri istihdam hakkından faydalanabilirler.

Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu, başvuru sahiplerinin ikamet ettikleri ilin valilerince tespit edilenler istihdamdan hak yararlanamayacak.

İSTİHDAM HAK TESPİT KOMİSYONU

İş kazasının meydana geldiği illerde valinin görevlendirdiği vali yardımcısı başkanlığında çalışma ve iş kurumu il müdürü, sosyal güvenlik il müdürü ile defterdar veya bunların yardımcılarından oluşan istihdam hak sahipliği tespit komisyonu kurulacak.

Komisyon gündem olması halinde başvuruları görüşmek üzere en az bir hafta içinde toplanacak ve oy çokluğu ile karar alacak. Oylama sonucunda eşitlik olması halinde başkanın oyu yönünde karar alınacak. Göreve başlamayı müteakip askerlik ve doğum hariç olmak üzere sözleşmesi herhangi bir sebeple sona erenler yeniden başvuruda bulunamayacaklar.

Editör: Haber Merkezi