Jeofizik Mühendisleri Odası Afşin-Elbistan Temsilcisi Yakup Karalık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren "Zemin ve Temel Etüdü Uygulama Esasları ve Rapor Formatı" tebliği hakkında bilgi verdi.

Yeni inşa edilecek, mevcut binalar ve riskli yapılar için bölgenin jeolojisi, deprem özellikleri, yapı özellikleri gibi durumların tespitini içeren zemin araştırmalarına ilişkin tebliğ Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini söyleyen Karalık, "Artık binalar daha sağlam ve sağlıklı olacak" dedi.

"Zemin ve Temel Etüdü Uygulama Esasları ve Rapor Formatı" hakkında yazılı açıklama yapan Jeofizik Mühendisleri Odası Afşin Elbistan Temsilcisi Yakup Karalık, " Tebliğ, yeni inşa edilecek yapılar için; bölgenin jeolojisi, bölgesel deprem özellikleri, yapı özellikleri, zemin özellikleri, civar yapılar, yeraltı suyu durumu ve çevre koşulları dikkate alınarak zemin araştırmaları için yapılması gereken planlama, arazi araştırmaları ve laboratuvar çalışmalarıyla bu çalışmalara dayalı olarak hazırlanacak zemin ve temel etüt raporları ile mevcut binaların değerlendirilmesi, riskli yapı tespiti ve güçlendirilmesi süreçlerinde yapılması gereken zemin araştırmalarını kapsıyor. Bu yönetmeliğe göre yapılan binalar daha sağlam, deprem açısından daha güvenilir bir şekilde dizayn edilecek. Yeni yapılacak tüm yapılar yeni yönetmeliğe göre jeofizik mühendislerince yerinde inceleme ve tespit yapıldıktan sonra verilecek rapor sonucu hayata geçirilebilecek.” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi