Afşinli çiftçilerin merakla beklediği Karakuz Barajı’nın yapım inşaat ihalesi bir türlü yapılamadı.

 Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü arasında 2007 yılında imzalanan protokole başlayan serüvende, aradan yıllar geçmesine rağmen bir türlü inşaat ihalesi yapılmadı.

-Karakuz Barajı Serüveni

Ulusal ve yerel siyasetin sürekli gündeminde olan Karakuz Barajı ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ne birçok kez soru önergesi verildi. İşte TBMM kayıtlarına yansıyan bazı soru önergeleri ve dönemin bakanları tarafından verilen cevaplar.

Yıl 1993 Karakuz Barajı TBMM gündeminde. Dönemin Kahramanmaraş Milletvekili Hasan Dikici, Karakuz Barajı ile ilgili Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’na barajın ne zaman bitirileceği sorusunu soruyor. Devlet Bakanı Şerif Ercan ise şu şekilde cevap veriyor:

“Kahramanmaraş İli Afşin İlçesinin 37 kilometre kuzeyinde, Hurman Çayı Üzerinde, kaya dolgu tiğinde, temelden 67 metre yükseklikte inşa edilecek olan Karakuz Barajında depolanacak 58 milyon metreküp suyla, toplan 13 bin 876 hektar tarım arazisine sulama hizmeti görülecektir. Toplam 264,5 milyar liralık bir yatırım gerektiren ve kesin projelerin hazırlanan söz konusu baraj, yatırım programına alınmadığı için, bu hususta çalışma yapılmamıştır.

 Yıl 1999 Karakuz Barajı  yine TBMM gündeminde. Dönemin  Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Kaya, Karakuz Barajını ne zaman ihalesi yapılacak?  aksi halde, kurulacak termik santrallara su bulunmasında zorluk çekilecektir. Bölge akarsularından, santrallara su temini ise, bölgede akarsu yetersizliğine sebep olacaktır . Bu konularda da tedbirler alınmış mıdır; bunları öğrenmek istiyorum bölge halkı adına.”

Bu soru üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve ve Başbakan Yardımcısı  Mustafa Cumhur Ersümer ise şu cevabı veriyor:

“Karakuz Barajı ve hidroelektrik santralı, yap-işlet¬  devret bazında yaptırılacaktır. Revize teklif değerlendirmesi onay aşamasında bulunmaktadır.”

Yıl 2013  Bir türlü yatırım programına alınamayan baraj yine TBMM  gündeminde. MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Karakuz Barajını ne zaman yapılacağını gündeme getirerek soru önergesi verdi.

Baraj hakkında bilgi veren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu , “ Karakuz Barajı'ndan Afşin-Elbistan Termik Santrali (C) ünitesine 1,5 metreküp/saniye soğutma ve katma suyu verilmesine ilişkin tarafların yükümlülüklerini belirleyen protokol, Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü ile DSİ Genel Müdürlüğümüz arasında 2007 yılında imzalanmıştır. Bu protokol ile Karakuz Barajı'nın proje yapım işinin RİF yani redevans ihalesini alan firma tarafından yapılması karara bağlanmıştır. Ancak aradan geçen dört yıllık süre içerisinde Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğünce Karakuz Barajı'nın yapımıyla alakalı olarak herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Karakuz Barajı'nın yapımıyla alakalı olarak Elektrik Üretim, Anonim Şirketi Genel Müdürlüğüne görüş sorulmuştur. Karakuz Barajı'nın bakanlığım tarafından yapılmasına karar verilmesi durumunda 2012 yılında sulama projesinin yapımına ilaveten Karakuz Barajı proje yapımı ihalesi 20/9/2012 tarihinde yapılmıştır. Projelerin tamamlanmasını müteakip yapım yani inşaat ihalesi safhasına geçilecektir.  Karakuz Barajı'nın proje yapımı ile Karakuz sulamasının proje yapımı işlerinin 6/11/2012 tarihinde ihalesi yapılmıştır. Karakuz Barajı ve bağlı üniteleri ile toplam 13.174 hektar alan sulanacak ve yapılacak olan Afşin-Elbistan Termik Santrali (C) ünitesine 1,5 metreküp/saniye soğutma ve katma suyu verilecektir. Ayrıca, Karakuz Barajı'ndan 4,48 megavat kurulu güç ile yılda 16,358 gigavatsaat enerji üretimi yapılacaktır.”

Yıl 2016. Barajla ile ilgili yine herhangi bir çalışma olmayınca Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor meclise taşıdı.

Afşin’de 112 bin 720 dönüm araziyi sulayacak olan Karakuz Barajı, Afşin çitçisi için son derece önemli. Kurak arazileri su ile buluşturacak olan baraj aynı zamanda da Afşin’e yeni kurulacak olan termik santrallerin soğutma suyu olarak kullanılacak. Aradan yıllar geçmesine rağmen bir türlü hayata geçirilemeyen barajın ne zaman yapılacağı ise merak konusu olmaya başladı.

-Karakuz Barajı

Karakuz Barajı, Hurman Çayı üzerine inşa edilecek. Adatepe Barajı’nın gövdesi örnek alınarak, kil çekirdekli kaya dolgu tipinde yapılacak. Karakuz Barajı’nın toplam 112 bin 720 dönüm arazi sulaması ön görülüyor. Karakuz Barajı’ndan aynı zamanda yeni kurulacak olan Afşin- Elbistan C Termik Santrali’ne saniyede 0.78 metreküp su verilecek. Karakuz Barajından Altınelma, Arıtaş, Çobanbeyli Kasabaları, Kötüre, Berçenek, Ördek, Alimpınar ve Çomudüz Köylerinin tarım arazileri sulanacak. Ayrıca Baraj dip savağında tesis edilecek hidroelektrik santrali ile barajda düzenlenen akımlar türbinlenerek enerji üretilecek.

Editör: Haber Merkezi