Afşin İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Boz, 1-31 Ocak Serviks Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında açıklamalarda bulundu.

Halk arasında rahim ağzı kanseri olarak bilinen Serviks kanserinin, erken teşhis ile tedavisinin yüzde yüz mümkün olduğu belirten Boz, erken teşhis için Serviks kanseri taramalarının önemine dikkat çekti.

Afşin İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Boz, Serviks kanserinin dünya genelinde kadınları en çok etkileyen, etkili tarama yöntemleriyle erken tanınıp, tedavi edilebilen ve böylelikle hastalığa bağlı ölüm oranlarının büyük oranda azaltılabildiği kanser türlerinden biri olduğunu belirtti.

Boz, şu ifadelere yer verdi:

“Rahim ağzı kanseri, dünyada kadınlarda meme kanseri, kalın bağırsak ve akciğer kanserlerinden sonra dördüncü sırada görülürken, ülkemizde de ilk on kanser türü içinde yer alarak önemini korumaktadır. Ülkemizde rahim ağzı kanserinin görülme sıklığı yüz binde 4,3’tür.

Rahim ağzı tarama (HPV- DNA) testleri 30-65 yaş arası tüm kadınlarımıza Toplum Sağlığı Merkezlerine bağlı KETEM’lerde, 5 yılda bir ücretsiz olarak yapılmaktadır. Kırsal ve dezavantajlı gruplarımıza mobil tarama araçları ile tarama hizmetlerimiz de devam etmektedir. Kanserde en iyi tedavi yolu erken teşhistir. Devletimizin ücretsiz sağladığı bu imkanlardan vatandaşlarımızın vaktinde yararlanması kendi sağlıkları açısından önem arz etmektedir. Kendi aile hekimlikleriniz aracılığı ile ya da direk ilçe sağlık müdürlüğüne gelerek tarama işlemini yaptırabilirsiniz.”

Editör: Haber Merkezi