Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğünce 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla Afşin Devlet Hastanesi personellerine ''Kanserde taramaların önemi ve sıklıkla görülen kanserler'' konferansı düzenlendi.

Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen konferansta konuşmacı olarak katılan İlçe Sağlık Müdürlüğü Dr. Rukiye Hatipsoylu, kanserde erken tanının öneminin bulunduğunu ifade ederek erken tanı ile başlanan tedavilerde büyük ölçüde başarı kaydedildiğini belirtti.

Kanserin dünyada önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu söyleyen Hatipoğlu, “Ülkemizde akciğer kanserinden sonra en çok meme kanseri vakalarında ölüm olayıyla karşı karşıya kalıyoruz ve erken tanı hayat kurtarıyor. Meme kanserinin erken tanısında kadınların kendi kendini muayene etmesinin bile önemli. Kanserde erken teşhis yapıldığı takdirde tedavi imkânı bulunmaktadır. Rahim ağzı kanserlerinde ise 40 yaşından itibaren kadınlara yılda en az 1 kez Kanser Tarama Merkezlerine giderek smear testi yaptırmasını öneriyoruz. “dedi.

Genellikle 50 yaşından sonra çoğu erkekte prostat büyümesi meydana geldiğini ancak bunların birçoğunun iyi huylu olduğunu kaydeden Dr. Hatipsoylu, prostat kanserinin son 30 yılda 3 kat arttığını dikkati çekti. Dünyada yaygın olan prostat kanserinden her 15 dakikada 1 kişinin öldüğünü ve 3 dakikada 1 kişinin kansere yakalandığını belirten Hatipsoylu, erken tanılarda çoğu vakanın tedavi edilebildiğini belirterek, 50 yaş üstü erkek hastaların her yıl PSA testi yaptırmasının önemli olduğunu vurguladı.

Düzenlenen konferansa Afşin Devlet Hastanesi Sağlık Bakanlığı Hizmet Müdürü Hatice Topaktaş, Afşin Devlet Hastanesi Sağlık Bakanlığı Hizmet Müdür Yardımcısı Ali Özen, Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM Birimi personelleri ve çok sayıda hastane personeli katıldı.

Editör: Haber Merkezi